Deel van de leden van Tafelronde 42 Winterswijk

WINTERSWIJK – Onder een stralende zon en met de precisie van een goed geoliede machine hebben de leden van Tafelronde 42 Winterswijk op zaterdag 23 maart bomen geplant. Dit nobele initiatief is het prachtige resultaat van de wijnactie van 2023. Waarvoor nogmaals dank aan iedereen die meegeholpen heeft om dit prachtige resultaat te verwezenlijken.

Met een arsenaal aan gereedschap en onder de bezielende leiding van hovenier Felix Ikink werden de eerste vijf lindebomen op diverse basisscholen in de gemeente Winterswijk geplant. Een nauwe samenwerking met de gemeente was hierbij cruciaal. De gemeente zorgde samen met Sjoerd Frielink Multidiensten voor de graafwerkzaamheden op de verschillende locaties. Hiermee is de basis gelegd voor een gezonde groei van de bomen op de lange termijn.

 

De geplante lindebomen, ook bekend als ‘Buda’, zijn sierlijke bomen. Deze bomen zijn schaduw- , droogtetolerant en erg winterhard. Dit zijn uitstekende eigenschappen voor het veranderlijke klimaat. In juni staan deze bomen in bloei met opvallende witte en geurende bloemetjes, een rijk buffet voor bijen en andere insecten. Ook in de herfst laat de boom zich van zijn beste kant zien en verkleurt het blad van groen naar prachtig geel.

 

De Tafelronde 42 Winterswijk heeft ruim € 4.000 geïnvesteerd voor de aanschaf van de bomen. Bij elke boom is een informatie bordje geplaatst. Deze bordjes verschaffen voorbijgangers en scholieren informatie over de hoeveelheid geproduceerde zuurstof, de capaciteit om regen vast te houden, het vermogen om luchtvervuiling op te vangen en de opname van CO2.

In deze eerste fase zijn vijf bomen geplant bij basisscholen De Esch, OBS Kotten, St. Jozef, De Kolibrie en CBS De Bataaf. Later dit jaar volgen nog eens vijf scholen, namelijk de Koningin Wilhelmina, OBS De Schakel, ’t Kempken, Emmaschool en Daltonschool De Vlier.

 

Tafelronde 42 Winterswijk bedankt alle betrokkenen voor hun bijdrage aan dit waardevolle project, dat niet alleen bijdraagt aan de vergroening van de gemeente, maar ook aan de bewustwording omtrent het belang van duurzaamheid en natuurbehoud.