Frederieke Jeletich-Visser

In de week van 4 en 5 mei staat Winterswijk in het teken van twee lezingen én een Vrijheidsmaaltijd. Op donderdagavond 2 mei organiseert Boekhandel Kramer, in samenwerking met de gemeente Winterswijk, de lezing ‘Het donkerste donker’ en op zondagmiddag 5 mei vertelt Frederieke Jeletich-Visser over Max van Dam. Daarna kunnen alle aanwezigen napraten onder het genot van de Vrijheidssoep, die geserveerd gaat worden door Nadia Zerouali. Aanmelden voor de lezingen kan via: www.oostachterhoek.nl/WinterswijkMei

Nieuw licht op ‘Het donkerste donker’ van vernietigingskamp Sobibor

De bijzondere lezing over ‘Het donkerste donker’ in de kerk op de Markt wordt georganiseerd door boekhandel Kramer en de gemeente Winterswijk.

Journalist Rosanne Kropman kleedt haar lezing aan met beelden en geluidsfragmenten. ‘Je ziet mij in die lezing langzaam ontwikkelen, van Nederlander met een gemiddelde Holocaustkennis naar iemand die Sobibor tot in detail tot zich heeft genomen. Ik vertel wat me daarbij opviel, maar ook mijn schok over deze plek – en natuurlijk over de mensen en de plekken die ik bezocht heb.’ Deze indrukwekkende lezing vindt plaats in de Jacobskerk op de Markt in Winterswijk en begint op 2 mei om 20.00 uur. Entree: €10,00, leden van de Bibliotheek Oost-Achterhoek krijgen bij een online aanmelding €2,50 korting.

Frederieke Jeletich-Visser over Max van Dam

Max van Dam werd in 1910 geboren in Winterswijk en groeit op in een ‘rood nest’ met aandacht voor maatschappelijke vraagstukken, kunst en literatuur. Al jong besluit hij zijn leven te wijden aan de kunst. Wanneer hij zijn kunstopleiding heeft afgerond, breken de crisisjaren aan en neemt Hitler in Duitsland de macht over. Frederieke Jeletich-Visser, kunsthistoricus en cultureel ondernemer, was gastconservator van de tentoonstelling over Van Dam, die in Elburg in Museum Sjoel te zien was. Ze schreef bij deze tentoonstelling het boek ‘Vastberaden en veelbelovend’. Het boek werd onlangs beloond met de prijs ‘Beste Boek Achterhoek en Liemers’. Tijdens de lezing op 5 mei zal ze ingaan op het leven van Van Dam, zijn talenten en zijn culturele nalatenschap. Na de lezing is er gelegenheid om na te praten onder het genot van de Vrijheidssoep. Deelname is helemaal gratis.