Foto: Op 4 juli bezocht de Europese delegatie de Achterhoek, hier in Winterswijk. (©Gemeente Winterswijk)

Een internationale delegatie uit verschillende Europese grensregio’s was te bezoek in de EUREGIO. Achtergrond was de bestuursvergadering van de Werkgemeenschap van Europese Grensregio’s (WVEG) op 5 juli in Enschede. De koepelorganisatie van grensregio’s is gevestigd in Gronau en Berlijn. De leden komen onder andere uit Portugal en Spanje, maar ook uit Griekenland, Zweden en Finland, om maar een paar landen van herkomst te noemen.

 

Op donderdag verwelkomde de voorzitter van de EUREGIO en burgemeester Joris Bengevoord samen met de gedeputeerde in Gelderland Helga Witjes de gasten in de gemeente Winterswijk, waar een thematisch programma en een welkomstdiner op het programma stonden.

De middag stond onder meer in het teken van windmolens in de grensstreek, ondermijning – gepresenteerd door plaatsvervangend directeur van de EUREGIO Dinand de Jong – en gezondheid. Over dit laatste onderwerp sprak professor Alexander Friedrich van het academisch ziekenhuis van Münster op indrukwekkende wijze over de rol van een grensoverschrijdende visie op gezondheidszorg en preventie.

 

Op vrijdag reisde de delegatie door naar Enschede, waar in het EUREGIO-vergadercentrum in Glanerbrug een bestuursvergadering van de Europese deelnemers plaatsvond.

s’ Middags konden de gasten een bezoek brengen aan het Rock&Pop museum in het Duitse Gronau. Voor veel deelnemers was het bijzonder om mee te maken hoe vanzelfsprekend je de grens van Nederland naar Duitsland kunt oversteken. In sommige grensregio’s van Europa is de nationale grens nog zichtbaarder en tastbaarder.

 

Directeur-bestuurder van de EUREGIO Christoph Almering kijkt tevreden terug op het bezoek: “De EUREGIO is als eerste en oudste grensoverschrijdende organisatie aangesloten bij de Werkgemeenschap van Europese grensregio’s. Het was een bijzonder leuke ervaring om de collega’s uit andere grensregio’s hier bij ons in de ‘wieg’ van het EUREGIO-idee te mogen ontvangen.” Almering benadrukte dat het heel belangrijk is dat Europa naar elkaar toe blijft groeien, vooral in deze tijden, om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. “Elke grensregio die van anderen leert en de ontmoetingen tussen mensen over de grenzen heen kan verbeteren, maakt Europa vreedzamer,” aldus Almering.