Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Museum Villa Mondriaan staat talent Daniela Schwabe naast de grootmeester Mondriaan. Dit najaar opent zij haar solotentoonstelling ORIGINE. Hiervoor deed Schwabe uitgebreid onderzoek naar het leven en het werk van Mondriaan. Zo verbleef zij enkele maanden in een oud fabriekspand in Winterswijk om daar samen met andere kunstenaars in het gedachtegoed van Mondriaan te experimenteren. Met als resultaat: verrassende creaties waarmee zij zichzelf overstijgt en Mondriaan tot leven wekt. ORIGINE is te zien vanaf 4 november 2023 tot en met 14 april 2024.

Allebei zijn ze gek op spinazie en schilderen ze bloemen om in hun levensonderhoud te voorzien. Mondriaan en Schwabe hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Beide kunstenaars groeiden op in Winterswijk en raakten daar geïnteresseerd in de schilderkunst. Schwabe: “Wat Mondriaan kenmerkt is zijn bijna grenzeloze nieuwsgierigheid en vasthoudendheid. Ik herken mij heel erg in die nieuwsgierigheid. Ik wil ook niet altijd hetzelfde blijven doen. Er is niets mooiers dan je te ontwikkelen. Toch?”

In de zomer van 2023 resideerde Schwabe in Winterswijk, in een oud fabriekspand waar zij als kind vaak langs fietste. Daarmee keerde zij terug naar haar wortels, haar ORIGINE.

Mondriaan ontwikkelde op latere leeftijd een voor hem nieuwe methode: zijn atelier fungeerde als canvas. Schwabe maakte zich deze benadering eigen en werkte voor het eerst in haar carrière driedimensionaal. De premisse van de installatie: dat het – in het gedachtegoed van Mondriaan – geen suggestie geeft van diepte. Van schilderkunst naar installatie en omgekeerd van installatie naar plat vlak. In ORIGINE verkent Schwabe de grenzen van de schilderkunst.

ORIGINE | Daniela Schwabe is te zien van 4 november 2023 tot en met 14 april 2024. Kijk voor meer informatie op villamondriaan.nl