Van de 2000 te bouwenwoningen komen er 351 in de gemeente Berkelland. Zij krijgen een subsidie uit de 5e tranche van de Woningbouwimpuls (WBI) regeling.  Provincie Gelderland zet 2 miljoen euro in als co-financiering om de bouw van de woningen te versnellen. Van de 2000 woningen vallen er ruim 1300 in de categorie betaalbaar. 

Vijf woningbouwprojecten voor 2000 woningen in Zutphen, Epe, Arnhem, West-Betuwe en Berkelland kunnen van start.

Gedeputeerde Peter Kerris: ‘We gaan de bouw van 2000 woningen versnellen, waarvan meer dan de helft betaalbare huur- of koopwoningen.  Zonder overheidsbijdrage komen deze woningbouwprojecten stil te liggen en gaan ze niet of jaren later pas door’.

Vijf woningbouwprojecten

De vijf woningbouwprojecten die een WBI-subsidie ontvangen zijn:

  1. De Noorderhaven in Zutphen: 222 woningen
  2. ’t Slath in Epe: 255 woningen
  3. Nijmeegseweg in Arnhem: 611 woningen
  4. RuNeBo in Berkelland: 351 woningen
  5. Plantage De Woongaard in West-Betuwe: 599 woningen.

WoningbouwImpuls

Woningbouw is duur. Bij de bouw moet rekening worden gehouden met bereikbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Vanwege de hoge kosten komen veel bouwprojecten stil te liggen. Hiervoor zet het Rijk de Woningbouwimpuls (WBI) regeling in. De bijdrage van het Rijk moet de helft van de financiële tekorten dekken. De andere helft is voor de regio. Provincie Gelderland zet 1.000 euro per woning in om de financiering rond te krijgen.

Bouw in 3 jaar van start

Gelderland is tot nu toe zeer succesvol geweest met de WBI-aanvragen. In de voorgaande tranches zijn al 16 aanvragen toegekend voor de bouw van 13.000 woningen in o.a. Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Harderwijk, Ede en Culemborg. Meer dan de helft van de huizen zijn sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen. De bouw van de woningen moet binnen 3 jaar van start gaan..