Wil jij op jouw terrein inheemse planten, struiken en bomen waar insecten en vogels op af komen? Wil jij inspiratie opdoen over een groen en biodivers erf? Wil je meer weten over hoogstamfruit, poelen, een vogelbosje, insectenhotel of bloemenweide? Bezoek inspirerende erven tijdens de Dag van het Open Erf op zaterdag 25 mei. Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert deze dag samen met de Gelderse biodiversiteitsambassadeurs.

In ruim twintig Gelderse gemeenten stellen ambassadeurs hun fraaie erven open voor bezoekers. Ook in de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Zij geven informatie over het verhogen van de biodiversiteit op het erf. Er is van alles te zien en te doen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij bloemenweides, poelen, hoogstamboomgaarden, vlechtheggen, houtwallen, natuurlijke tuinen, insectenhotels, voedselbossen, moestuinen en takkenrillen. Of laat je rondleiden door de ambassadeurs.

 

Ambassadeurs voor biodiversiteit De ambassadeurs van het Praktijknetwerk Biodiversiteit bij Buitenlui zijn particulieren die de biodiversiteit een handje helpen in hun tuin of op hun land. De volgende ambassadeurs stellen hun erven open:

· Nico Kanne, Kieftendijk 17 Neede (10.30-17.00 uur) Wat is er te zien en te doen:

poel, elementen met inheemse soorten zoals houtwallen, struwelen, ruigtes, verrommelde hoekjes, stapels van snoeihout. Vragen stellen aan ambassadeur. Aanmelden niet nodig.

· Mariska Heutinck, Vredenseweg 16a Eibergen (10.30-17.00 uur) Wat is er te zien en te doen: bosje met oude eiken en nieuwe aanplant om biodiversiteit te verhogen, houtwal, poel, bloemrijk gazon, moestuin (permacultuur/’no dig’), boomgaard, en bloementuin. Rondleidingen. Vooraf aanmelden.

· Stephan Damman, Blikpad 9 in Groenlo. Groenlo (10.00-16.00 uur) Wat is er te zien en te doen: bongerd, struweelhaag, sinusbeheer. Uilenkasten. Educatieruimte over natuur en bijenvolken. Vooraf aanmelden.

· Frank te Pas en Femke Rhebergen, Blankersweg 3 Winterswijk (11.00-15.00 uur) Wat is er te zien en te doen: struweelhaag, boomsingel, hooiruiter, steenuilen, boomgaard, moestuin, insectenhotel, sinusbeheer en takkenril. Vooraf aanmelden.

 

Aanmelden Wil je inspiratie opdoen en vind je het leuk om kennis te maken met de ambassadeur? Kom dan naar de Dag van het Open Erf. Meld je vooraf aan bij de ambassadeur in jouw gemeente. Kijk voor meer informatie over de Dag van het Open Erf en de terreinen van de ambassadeurs op slgelderland.nl/projecten/praktijknetwerk-biodiversiteit-bij-buitenlui

 

In Gelderland zijn zo’n veertig ambassadeurs actief die ervaring hebben met het verhogen van biodiversiteit op hun terrein en inwoners uit hun gemeente graag willen inspireren.

Het Praktijknetwerk Biodiversiteit bij Buitenlui wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.