“Ik heb het altijd belangrijk gevonden om Peter overal mee naar toe te nemen. Om hem wegwijs te maken met wat er in de wereld te doen is”, vertelt mevrouw Dibbets vanuit de aula van crematorium Hart van Berkelland. Vlnr Gert Brinkhorst, Peter Dibbets en mevrouw Dibbets.

 

Gert Brinkhorst zit bijna veertig jaar in het uitvaartvak. “In al die jaren heb ik tijdens open dagen in crematoria zelden iemand met een beperking gezien. En dat terwijl er op zo’n open dag toch meestal enkele duizenden mensen aanwezig zijn”, vertelt Brinkhorst, directeur van crematoria Hart van Berkelland in Haarlo en De Omarming in Zutphen. Peter Dibbets benaderde Gert om een open dag te houden speciaal voor mensen met een beperking en hun familie, vrienden en begeleiders. “Daar hoefde ik niet over na te denken. Ik heb meteen ja gezegd”, zegt Gert.

 

“Daar ben ik heel blij mee”, zegt Peter. “Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking ook eens kunnen binnenkijken bij een crematorium en kennis kunnen maken met de mogelijkheden op uitvaartgebied. Zeker ook omdat deze mensen helaas vaak niet aanwezig zijn bij een uitvaart.”

 

De moeder van Peter weet dat er veel ouders zijn die hun kind niet meenemen uit bezorgdheid. “Dat is niet verkeerd bedoeld, maar juist uit bescherming laten ze hun kind thuis. Wij hebben Peter altijd overal mee naartoe genomen. Wat er ook was, ook tijdens gesprekken met artsen, we vonden het belangrijk om hem te betrekken. Peter ging ook mee naar uitvaarten. Mensen kijken wel eens vreemd op, maar negatieve reacties heb ik nooit gehad”, zegt mevrouw Dibbets. Peter geeft aan dat hij het jammer vindt dat hij de kist niet mag dragen als er een van de bewoners uit de woongroep overlijdt. “Dat zou toch best samen met familieleden kunnen”, vraagt hij zich hardop af. “Jammer, maar dat gebeurt dus niet. Wij zwaaien de bewoner uit en dat is het dan.”

 

Peter en zijn moeder juichen de open dag van harte toe. In crematorium Hart van Berkelland in Haarlo zijn die dag verschillende soorten rouwvervoer te zien; zoals rouwauto’s, maar ook een uitvaartbus. In het crematorium is een looproute die de bezoekers langs de ontvangstruimte, aula, verzorgingsruimte, rouwkamer, familiekamer en crematie-ovenruimte leidt. Ter ondersteuning krijgen de belangstellenden een notitieboekje met daarin de foto’s van de diverse ruimtes. “Zo’n open dag is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een uitvaartbeurs”, zegt Peter. “Tijdens zo’n beurs kun je je laten informeren, maar tijdens de open dag kun je echt zien hoe het eraan toe gaat in een crematorium. En – belangrijk voor mensen die slechtziend zijn – je kunt ook voelen en aanraken.”

 

Het crematorium is die dag sfeervol aangekleed, met bloemstukken in de aula op en naast de kist. Echt zoals het eraan toe gaat bij een uitvaart. Er is gevarieerde live muziek met zang en gitaar. Organisaties in de regio zijn benaderd om mee te doen zoals Estinea, Sius, Thomashuis en Zozijn. “Zij reageerden allemaal heel enthousiast en wilden graag

meewerken om er een mooie dag van te maken. We hopen dan ook dat we veel mensen mogen begroeten.” Maar benadrukt Gert: “De open dag is alleen bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking en voor hun familie, vrienden en begeleider. Daar is deze dag exclusief voor bedoeld. In iedere ruimte is er een begeleider en een medewerker van ons crematorium die uitleg geven. Ook medewerkers van de organisaties en Peter zorgen voor verdere ondersteuning en begeleiding.”