De 100% Winterswijk Trofee van 2021 gaat naar het bloemencorso van de Vereeniging Volksfeest Winterswijk.

Burgemeester Bengevoord en juryvoorzitter Marlies Joldersma reikten de promotieprijs op 5 juni 2022 uit aan Hans Smit, president van de Vereeniging Volksfeest Winterswijk en Joost Duvigneau, voorzitter optochtcommissie.

De Nederlandse corsocultuur is op 16 december 2021 door UNESCO erkend als belangrijk immaterieel cultureel erfgoed. Het bloemencorso in Winterswijk is daar onderdeel van.

Deze internationale erkenning is een prachtige mijlpaal voor de corsobouwers in Winterswijk. Het bloemencorso bestaat al sinds 1906 en is een mooie aandachttrekker voor Winterswijk. In het ontwerp en bouw van de wagens wordt veel energie gestoken en het resultaat is indrukwekkend. De wagens zijn een blijk van de saamhorigheid in Winterswijk. En dit al meer dan een eeuw.

Ondanks alle beperkende coronamaatregelen is de Vereeniging Volksfeest er vorig jaar in korte tijd toch in geslaagd een aangepast feest te organiseren. Dat heeft ertoe geleid dat de Winterswijkse corsowagenbouwers aan de slag zijn gegaan met de wagens. Deze zijn voor het publiek opgesteld geweest bij de Scholtenbrug. Ook in moeilijke tijden hebben de Vereeniging Volksfeest en de corsobouwers ervoor gezorgd dat met de corsowagens de moed erin bleef in Winterswijk.

De 100% Winterswijk Trofee is dit jaar voor de 24e keer uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de persoon of instelling die Winterswijk in het voorgaande jaar het beste heeft gepromoot. In de jury zitten vertegenwoordigers van de Vereniging Verblijfsrecreatie Winterswijk (VVW), winkeliersvereniging ABH-City, Ondernemerskring Winterswijk (OWIN), Horeca Nederland, gemeentebestuur en Stichting Winterswijk Marketing.