In Arnhem is woensdag 30 maart het project Green Key Veluwe feestelijk afgesloten door toerisme-gedeputeerde Peter van ‘t Hoog. 32 toeristische ondernemers hebben het Green Key-certificaat ontvangen. Ze hebben de afgelopen 2 jaren hard hebben gewerkt aan het verduurzamen van hun bedrijf. Dat was best een opgave in deze moeilijke jaren voor de sector.

 

De “Green Key” is hét internationale duurzaamheidkeurmerk voor bedrijven in recreatie en toerisme. Om dit certificaat te mogen voeren, worden recreatieondernemingen regelmatig uitvoerig gekeurd op allerlei facetten. Denk aan zuinig omgaan met energie en water, milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen en doordachte keuzes rondom biologische voeding en producten.

 

De provincie Gelderland, HISWA-RECRON, KHN en diverse gemeenten willen ondernemers in de sector stimuleren hun bedrijfsvoering te verduurzamen. In een speciaal project konden bedrijven de afgelopen 2 jaren een kosteloos bezoek van een deskundige aanvragen om daartoe stappen te nemen. De eisen van de Green Key werden daarbij als handige kapstok gebruikt. Werkelijke certificering met dit keurmerk is dan een kroon op het werk.

 

Inmiddels gecertificeerd zijn Zenzez Hotel & Lounge (Apeldoorn), Europarcs Resort Veluwemeer (Nunspeet), Vakantieoord Het Caitwickerzand (Uddel), Camping De Bosgraaf (Lieren), Stichting Eusebius (Arnhem), Natuurkampeerterrein Zegenoord (Loenen) en Europarcs Resort De Wije Werelt (Otterlo). Andere bedrijven zullen nog volgen.

 

Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog sloot het project af met de opmerking dat de inzet van de ondernemers een pluim verdient: “Dit waren moeilijke jaren voor de sector. Goed om te zien dat deze bedrijven ondanks alle sores de verduurzaming serieus doorzetten”.

 

Green Key is nu vooral op de Veluwe ontvouwd. De provincie overweegt ook deze groene certificering actief aan de andere Gelderse regio’s te gaan aanbieden.