Mantelzorgers zijn onzichtbare helden. Ze zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Zorg die vaak onzichtbaar is voor de buitenwereld en die er gaandeweg bij insluipt. Het begint met een keertje meegaan naar het ziekenhuis, het betalen van een nota of het bezighouden van een broertje of zusje, zodat papa en mama hun handen even vrij hebben. Eén keer wordt twee keer, twee keer wordt drie keer en na de derde keer wordt het stilaan een gewoonte. Een vanzelfsprekendheid waarvan niemand meer iets van denkt. De mantelzorger zelf al helemaal niet. Voor hem of haar is het de gewoonste zaak van de wereld dat hij of zij doet wat hij of zij doet.

 

Mantelzorg verlenen: zo gewoon is dat niet Mantelzorg is zorg die de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar overstijgt. Zorg die vanuit liefde wordt gegeven en die de kwaliteit van leven van mensen die zorg nodig hebben verbeterd. Zorg die de samenleving verwarmt en die van onschatbare waarde is, voor de zorgvrager en de maatschappij. En dat mag gezien worden.

 

Mantelzorgwaardering

In Winterswijk ontvangen de mantelzorgers deze week daarom een attentie per de post. En de gemeente doet meer. Zij helpt mantelzorgers om ook goed voor zichzelf te (leren) zorgen. Om niet tot het uiterste te gaan, hulp in te roepen, zoals te praten met andere mantelzorgers, regelmatig rust en ontspanning te nemen. ‘Goede zelfzorg is een voorwaarde om er echt te kunnen zijn voor anderen’, aldus Hentje Metz mantelzorgconsulent van de gemeente Winterswijk.

 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? U kunt daarvoor terecht bij Hentje Metz. U kunt haar telefonisch bereiken via nummer (0543) 543 960 of via e-mailadres mantelzorg@winterswijk.nl.

Meer lezen over:

  • Wat het Mantelzorgcompliment precies inhoudt
  • Verschillen in Mantelzorgcompliment per gemeente
  • Waar u als mantelzorger op moet letten bij aanvraag van Mantelzorgcompliment

Klik HIER