De medische staf, de verpleegkundige raad en het manzagement van het SKB, de huisartsen en de verloskundigen in de Oost Achterhoek, de Stichting Behoud SKB en de wethouder zorg van Winterswijk spreken zich uit voor behoud van een volwaardig streekziekenhuis in Winterswijk met een beroep op het Noaberschap.
Ze schrijven: “Naoberschap anno 2020 is wat ons betreft de sleutel om ook de komende jaren de zorg in onze regio te organiseren. Wij zorgen voor elkaar, met menselijke maat. Geen onpersoonlijke, gecentraliseerde kolos met grote pretenties op geografisch grote afstand van zijn patiënten, maar goede kwalitatief betaalbare zorg dichtbij. Klein is het nieuwe groot, en dat bewijzen wij nu al dagelijks in de Achterhoek.De lessen die wij trekken uit de corona-crisis onderstrepen deze stelling. Niet alleen dat de IC-bedden nodig waren, maar ook dat veel Achterhoekers zich nu ook beseffen dat een “vitaal beroep” in je nabijheid van grote waarde is.”
De genoemde partijen dagen de minister en de zorgverzekeraars uit. De chaotische communicatie rondom de ziekenhuiszorg in de Achterhoek heeft volgens hun naast veel onrust ook partijen dichterbij elkaar gebracht. Ze doen een beroep op de minister en de verzekeraars deze energie te benutten en te laten zien hoe in de hele regio zorg en Noaberschap met elkaar verbonden zijn.