Ubel Zuiderveld bij een cafetaria. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Elk jaar wordt de cafetaria top 100 bekend gemaakt in de Snackkoerier. Dit jaar is Restaria ’t Luifeltje uit Bergum in Friesland de beste van het land. Op een heel verdienstelijke vijftiende plaats staat De Heer ijs & snacks uit Winterswijk.

Hoeveel cafetaria’s, snackbars en soortgelijke gelegenheden er zijn voor de patat, kroketten, frikandellen en aanverwante producten weet ik niet, maar het zullen er heel veel zijn. Een notering in zo’n top 100 is dan niet niets.

 

Toch heb ik Foodwatcher Ubel Zuiderveld om een toelichting gevraagd. Voor die top 100 worden niet alle cafetaria’s van Nederland bezocht. Ze moeten zich daarvoor aanmelden. In het verleden moesten ze voor een beoordeling betalen, maar volgens Zuiderveld is dat nu niet meer zo. Betalen om beoordeeld te worden is overigens niet ongewoon. De Achterhoekse wijngaarden moeten eerst betalen, voordat ze in aanmerking kunnen komen voor een wijnprijs. Maar zelfs als er niet betaald hoeft te worden, schrijft niet elke cafetaria zich in. Het is geen publieksprijs, maar een juryprijs. Het assortiment en de smaak zijn slechts enkele van de beoordelingscriteria. Waar op gelet wordt kan opgemaakt worden in de toelichting op de website van het snackblad.

 

Ik lees die even voor. ““Wat is deze zaak strak! Nergens vuil op de grond, ook niet op de werkvloer”, merkt de vakjury op. Het is een teken dat deze cafetaria de zaken goed voor elkaar heeft. Wellicht omdat deze cafetaria gebruikmaakt van een hygiënebureau, waarvan de beoordelingen te zien zijn via de narrowcasting en op de menukaart. Een inspirerend voorbeeld van ondernemerschap. Over de zaak: “Oogt professioneel. Er is veel aandacht besteed aan de inrichting. Op een speelse manier zijn foto’s van het verleden in het interieur verwerkt. Achterin is een productieruimte voor ijs, die vanwege de glazen wanden door gasten te bekijken is.” De medewerker helpt op zeer vriendelijke wijze, heeft veel aandacht voor bijverkoop en serveert de bestelling aan tafel.””

 

Hygiëne, een goede inrichting, de service en de bijverkoop worden belangrijk gevonden. Een oudere zaak met een eenvoudige inrichting zal dan niet snel in aanmerking komen. Die eenvoudige patatzaakjes zullen daarom niet snel meedoen om in die top 100 te komen. Neem bijvoorbeeld de zaak bij mij op de hoek. Die ziet er nog steeds ongeveer zo uit als in mijn jeugd. Een paar tafeltjes met stoelen binnen en buiten picknickbanken. De zaak is duidelijk gericht op afhalen en het nuttigen thuis. Dat is bij de zaken die in die top 100 staan wel anders. Ik heb er een aantal nader bekeken. Dat zijn cafetaria’s waar je gaat zitten om patat met te eten. Geen prijs dus voor de beste patat.

 

Aardig is dat de vader van de zo goed beoordeelde zaak op het Weurden ooit begonnen is in die eenvoudige zaak bij mij op de hoek. Ik heb heel wat keren in mijn jeugd een roomijsje uit zijn handen mogen ontvangen. Welk passend recept zal ik bij dit kookverhaal geven? Ik kies voor de “Fish and chips” die vermoed ik niet bij veel cafetaria’s verkrijgbaar zal zijn. Het mogen van mij ook visnuggets met patat genoemd worden. Of in stukjes gesneden vissticks met patat. Misschien maakt dat voor de jonge kinderen aantrekkelijker.

 

Wat hebben we nodig voor twee personen?

 • 300 gram kabeljauwfilet, in kleine stukjes gesneden;
 • Een losgeklopt ei;
 • Bloem;
 • Paneermeel;
 • Zout en peper;
 • zonnebloemolie;
 • Beetje citroensap;
 • Vier eetlepels mayonaise;
 • Een eetlepel fijngesneden dragon;
 • Beetje azijn;
 • Voor twee personen patat van de hoek of uit de frituurpan.

 

Hoe bereiden we het?

 • Haal de stukjes vis door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en tenslotte door de paneermeel;
 • Voor de paneermeel kun je kiezen uit gekruid paneermeel of neutraal paneermeel. In het eerste geval hoef je de vis niet meer te bestrooien met zout en peper;
 • Bak de visstukjes goudbruin in olie. Niet te weinig olie gebruiken, maar de pan hoeft niet vol te staan;
 • Draai het vuur zacht en laat nog even rustig bakken;
 • Maak intussen de mayonaise door die met citroensap en dragon te mengen;
 • Doe de visstukjes in een ovenschaal en houdt warm in een voorverwarmde oven van 100 graden;
 • Ga daarna naar de cafetaria op de hoek en haal twee porties patat. Maar je kunt natuurlijk ook patat bakken in de frituurpan buiten of in de schuur.

 

De Britten, die verzot zijn op Fish and chips, besprenkelen hun patat met een beetje azijn. Dat smaakt prima.