Op vrijdag 1 juli 2022 gaat de Ronde van Frankrijk opnieuw van start. Voor deelnemers aan het traditionele spel Tour de Mariënvelde, dat verbonden is aan de grote wielerkoers, begint daarmee de strijd om ‘het geel’. Maar ook de organisatoren moeten op jacht. “We hopen weer op een ouderwetse slotavond met publiek en een gast uit de wielerwereld. Al wordt dat laatste steeds lastiger”.

De organisatie in Mariënvelde wist in de lange geschiedenis van het spel al vele coryfeeën uit de wielersport naar het kerkdorp te lokken. Zo konden winnaars hun prijs in ontvangst nemen uit handen van onder anderen Jan Janssen (winnaar Tour de France in 1968), Marianne Vos, Nikki Terpstra, Leontien van Moorsel, Servais Knaven, Thomas Dekker, Koen Bouwman en Sam Oomen.

Peter Valen, die samen met Henny Heutinck, Henri Weikamp en George Wieggers, de Tourdirectie in Mariënvelde vormt, zag echter in de jaren voor Corona de bereidheid van de coureurs afnemen. “Wielrenners waren in het verleden heel toegankelijk. Niet te vergelijken met voetballers, die al snel neigen naar arrogantie. Maar ook de wielersport is flink commerciëler geworden. Het begint ook daar allemaal vooral om geld te draaien. Renners hebben nu bijvoorbeeld bijna allemaal een zaakwaarnemer. Vroeger belde ik gewoon op. Kreeg ik een familielid aan de telefoon, die het wel even zou vragen. En dan was het vaak binnen twee dagen in orde”.

Drie voorbeelden geven volgens de organisatie in Mariënvelde de ontwikkeling perfect weer. “In 1997 kwam Jan Janssen, één van de twee Nederlandse winnaars van de Tour, naar Mariënvelde. Tot laat in de avond zat Jan in de zaal aan een tafel met de bezoekers te praten. Genietend van de halve liters. Tot irritatie van zijn echtgenote trouwens. In 2013 was Marianne Vos, een jaar eerder Olympisch kampioen, de eregast. Vader Vos was erg pessimistisch, maar hij zou het toch aan zijn dochter vragen. En Marianne zei toe. Volgens haar vader vond ze het ‘te leuk’ om te doen en werd er een andere activiteit geschrapt”.

Hoe schril was het contrast in 2019, toen de organisatie Annemiek van Vleuten benaderde. “We kregen te horen, dat ze er weinig zin in had en dat we bovendien toch niet zouden kunnen betalen, wat ze verlangde. Het geeft perfect de huidige situatie weer”.

Momenteel is nog niet bekend wie de prijsuitreiking in 2022 zal doen. “We wachten altijd even tot de planning van de renners duidelijk is. Maar ongetwijfeld wordt het iemand met een goed verhaal of een talent, die we nog jaren kunnen volgen. Hoe dan ook, we hopen dat het op zondagavond 24 juli tijdens de slotavond weer ouderwets gezellig zal worden”, blikt Valen vooruit.

De organisatoren van de Tour de Mariënvelde hopen wel op een attente houding van de deelnemers. “De Tour kent een afwijkend schema dit jaar. De start is niet op zaterdag maar al op vrijdag 1 juli 2022. Voor de deelnemers betekent dit, dat hun ploeg uiterlijk op zaterdagmiddag 2 juli 2022 om 14.00 uur aangemeld moet zijn. Een dag eerder dan normaal dus.

Naast de digitale inschrijving kun je je ook opgeven via een papieren inschrijfformulier. Deze formulieren zijn verkrijgbaar bij één van de vestigingen van Schuurman Schoenen onder meer in Borculo, Winterswijk, Aalten, Eibergen, Doetinchem, Enschede, Borne, Westervoort, Oldenzaal of Lichtenvoorde. Voor alle vestigingen kijk op: www.schuurman-schoenen.nl.Verder zijn de formulieren verkrijgbaar bij Sportpoint Navis in Aalten, Texaco Molendijk in Lichtenvoorde, Han ter Woerds Sport in Lichtenvoorde, Café de Tapperij in Ruurlo, Cafetaria de Smulhoek in Zelhem, Snackbar de Heer in Varsseveld, Goossens Fietsen in Groenlo, Paul Knippenborg Fietsen en Sourcy Center in Zieuwent.