De kringkampioenen van de WR&PC, van links af Maud Pasman, Chelsea Hogeslag, Tessa Delger en Marly Aarnink. Foto: Bart Kraan

De Winterswijkse Ruiter & Ponyclub is weer zeer succesvol geweest tijdens de kampioenschappen van de kring Achterhoek van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond. De amazones van de WR&PC gingen naar huis met in totaal met vijf titels, waarvan er twee voor Maud Pasman waren.

Maud Pasman, trad met haar elf jaar de jongste van de Winterswijkse kringkampioenen, in de voetsporen van Thirsa Oonk. Die pakte vorig jaar, toen ze nog maar een half jaar in Winterswijk woonde, meteen twee regiotitels daar waar ze vlak voor haar verhuizing vanuit Friesland in die provincie ook al een regiokampioenschap in de wacht had gesleept.
Maud werd met Sultaatiks Sing a Song eerste in de L1-dressuur, categorie C en ze won met Hero’s Jamai de L1-de L1-dressuur, categorie D/E. Het was echter niet eens de bedoeling dat ze met twee pony’s aan de selectiewedstrijden in Barchem, Eibergen en Aalten voor het Gelders kampioenschap op zaterdag 4 augustus in Steenderen zou meedoen. “Singer (Sultaatiks Sing a Song, BK) zou verkocht worden”, vertelt Maud. “Maar toen werd ik met Singer gescout voor het Dutch Young Riders Eventing Team. Daar ging het heel goed, het zou dan jammer zijn als Singer werd verkocht. Met Hero’s Jamai ging het ook goed, daarom hebben we besloten beide pony’s te houden. En het ging supergoed.”

Dat gold zeer zeker voor Sultaatiks Sing a Song, die in tegenstelling tot Hero’s Jamai geen echte dressuurpony is. “Het springen en de cross waren goed, maar de dressuur niet. Daarom hebben we met Singer daarop echt moeten trainen. Daarbij moesten we inderdaad af en en toe wel geduld hebben. Maar je moet haar ook liefde en respect tonen en voor ontspanning zorgen. Dat hebben mijn vriendinnen en ik gedaan door haar te wassen en te masseren”, vertelt Maud die haar inspanningen dus beloond zag. “Hero’s Jamai had af en toe wat moeite, maar Singer liep prima aan de teugel.”
Pakte Maud twee titels, voor Marly Aarnink was haar kringkampioenschap in de B-dressuur, categorie D/E met Infinity de tweede keer dat ze bij selectiewedstrijden van de KNHS-kring Achterhoek een eerste prijs in de eindrangschikking voor zich opeiste. Want ze werd twee jaar geleden al eens kringkampioene terwijl ze ook al een keer een Gelderse titel pakte. Dat ze dit jaar met Infinity in de prijzen is gevallen, mag opmerkelijk worden genoemd. Want de pony kan pas een paar maanden worden bereden en had geen wedstrijdervaring. Voor Infinity waren de selectiewedstrijden in Aalten, Barchem en Eibergen ook pas haar eerste officiële optredens. ”Maar ze leert van wedstrijden, ik wilde haar ervaring laten opdoen. Ik dacht ook helemaal niet: nu worden we wel even eerste”, vertelt Marly.

Bij de eerste wedstrijd, in Barchem, werden Marly en Infinity echter meteen tweede. “Ze liep heel fijn”, vertelt Marly voor wie het in de tweede wedstrijd, in Eibergen, helemaal misging. “Infinity schrok halverwege van een stel koeien in een weide naast het wedstrijdterrein en viel stil. Dus ik heb die proef niet uitgereden.”
Zij en haar pony revancheerden zich in Aalten door eerste te worden met een score van 218.5. Die prestatie, in combinatie met haar tweede plek in Barchem en het feit dat het slechtste resultaat tijdens het selectieproces mag worden weggestreept, bezorgde haar uiteindelijk het kringkampioenschap. Marly was heel blij met haar resultaat in Aalten. “Het is mijn beste prestatie ooit. Mijn beste score tot dan was 212.5 tijdens de Gelderse kampioenschappen”, vertelt de WR&PC-amazone die zich met Infinity nu gaat voorbereiden op de Gelderse kampioenschappen. “Ik verwacht daar niet alles van. We zien wel. We gaan hard trainen en nemen een paar extra lessen, gaan ook veel oefenen op andere plekken zoals de manege in Kotten, om Infinity nog meer te laten wennen aan het rijden op andere plekken dan ze gewend is.”
Ook Tessa Delger, die met Cindi eerste werd in de Z1-dressuur, categorie D/E, presteerde niet voluit tijdens haar drie wedstrijden. In Barchem en Eibergen werd ze eerste, hetgeen genoeg was voor het kringkampioenschap. De derde wedstrijd, in Aalten, liet ze lopen. “Cindi liep wat onregelmatig”, vertelt Tessa. “Omdat het overbodig was om te rijden, heb ik die wedstrijd laten schieten.”
Tessa heeft Cindi zelf opgeleid tot Z1-pony. ”Bij de vorige eigenaar liep ze in de L1-dressuur, ik heb haar zelf vanaf de B naar de Z1- gebracht. Cindi werkt heel goed mee. Als ik iets aangeef en ze snapt het niet, doet ze maar wat. Maar als ze iets goed doet, beloon ik haar daarvoor. En als ze hetzelfde nog een keer moet doen, doet ze het beter dan de vorige keer.”

Ze kreeg van de bekende dressuurinstructeur Bart Bax, die namens de KNHS ook cursurssen voor instructeurs verzorgt, en WR&PC-instructrice Lies Bastiaanse voor het trainen van haar pony de nodige tips. “Bax heeft me vooral geholpen bij het oefenen en perfectioneren”, vertelt Tessa. “Lies Bastiaanse heeft me vooral geleerd hoe ik Cindi moet leren ontspannen. Want Cindi is altijd heel gespannen en loopt daarom met de tong uit de mond. Daar moet aan gewerkt worden. Ze moet leren door het aanspannen van haar spieren de tong in de mond houden.”
Het kringkampioenschap in de Z1-dressuur is niet het eerste succes van Tessa en Cindi, die een jaar geleden nog in de L1 actief waren. “In de M1-dressuur bij de Gelderse kampioenschappen werden we vierde van de 25 en tijdens het nationaal kampioenschap twaalfde van de 25”, vertelt Tessa die met Cindi de Z2, het hoogste niveau, wil halen. “Maar laten we eerst maar eens een tijdje goed presteren in de Z1.”

Chelsea Hogeslag werd met Belle, het paard van WR&PC-bestuurslid Esther Schaap, eerste in de L2-dressuur. De Winterswijkse combinatie werd eerste in Varsseveld en tweede in Barchem en Eibergen. Met de prestaties tijdens de wedstrijd in Eibergen was Chelsea, ondanks het resultaat, niet erg tevreden. “Daar ging het niet zo goed, Belle presteerde onder haar kunnen”, vertelt Chelsea. “De jury zag Belle voor de eerste keer en kende het paard natuurlijk niet zo goed. Maar ik weet wat ze kan. En ze kan beter dan wat ze daar heeft laten zien.”
Dat Belle in Eibergen niet zo goed liep, wijt Chelsea aan het weer. “Het was toen erg warm, waardoor Belle een slecht humeur had”, vertelt de WR&PC-amazone. “Normaal is ze heel werkwillig”, zo vult Schaap aan. “Maar ze heeft wel eens een slechte dag, die nu werd veroorzaakt door de hitte.”
De combinatie werkt nu toe naar de Gelderse kampioenschappen, die voor de paarden op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus worden gehouden in Steenderen. Chelsea durft geen voorspelling te doen voor dat evenement. “Het is en blijft een jurysport, het ligt er maar net aan waar ze op letten. Je kunt wel menen dat je iets heel goed doet, de jury kan daar heel anders over denken.”

Door: mediapartner Achterhoek Nieuws