Foto: PR Molen Bataaf

Tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei opent Molen Bataaf de deuren letterlijk ‘wagenwijd’ voor bezoekers. Bovendien zorgt het enthousiaste vrijwilligersteam beide dagen voor heerlijke pannenkoeken van meel van molen De Vier Winden, onder de noemer ‘Bataaf bakt ze bruin’

 

Al ruim vijftig jaar wordt het grootste molenfeest van Nederland gehouden in het tweede weekend van mei. Deze Nationale Molendagen bieden het publiek de gelegenheid om meer dan zeshonderd wind- en watermolens en gemalen te bezoeken. Bij Molen Bataaf staan molenaars en vrijwilligers de bezoekers graag te woord en vertellen met trots over de molen.

 

Ontdek de molen

Het fotogenieke uiterlijk van Molen Bataaf is alom bekend, in tegenstelling tot de indrukwekkende binnenkant. De Nationale Molendagen bieden een mooie aanleiding voor bezoekers om zich door het binnenste van de molen – de aloude molenmechaniek – te laten verrassen. In de molenbelt is ook een permanente tentoonstelling over de scholtenboeren, die de ontstaansgeschiedenis van de molen nog meer benadrukt.

 

Gratis pannenkoeken proeven

Het hele weekend zijn er molenaars op de molen om bezoekers kennis te laten maken met dit levend cultureel erfgoed. “En als er wind is, wordt er gemalen”, aldus vrijwillig gediplomeerd molenaar Rob Holweg. Hij bakt tijdens de Molendagen ter plekke pannenkoeken voor de bezoekers. “Met een groepje vrijwilligers bakken we die dagen heerlijke pannenkoeken van molenmeel. Iedereen is welkom om gratis te komen proeven.” In de molen zijn ook meelproducten te koop.

 

Draaiende wieken

Hoewel Molen Bataaf geen economische functie meer heeft, draaien de wieken wekelijks. “Zonder in werking stellen en onderhoud zou de molen vervallen”, zo vertelt voorzitter Henk te Kulve van Stichting Molen Bataaf. Het is belangrijk, dat er vrijwillig molenaars worden opgeleid. “Eind mei doen weer een aantal molenaars in opleiding (MIO) examen. We zijn blij met onze grote groep trouwe vrijwilligers en de interesse voor de molenwereld. Het draaiend houden van de molen lukt niet zonder vrijwillig gediplomeerde molenaars.” Evenals het onderhoud van de molen heeft dat de constante aandacht van de stichting. “Alleen op die manier kan dit levend cultureel erfgoed behouden blijven.”

 

Voor groepsexcursies kunnen belangstellenden altijd contact opnemen via info@molenbataaf.nl . Molen Bataaf is wekelijks geopend op zaterdag en in het laatste weekend van de maand ook op zondag.

 

Openingstijden Nationale Molendagen : Molen Bataaf is zaterdag 11 mei open van 10:00 tot 16:00 uur; zondag 12 mei van 12:00 tot 17:00 uur.

www.molenbataaf.nl

www.facebook.com/molenbataaf