Foto: Pixabay

Vanaf afgelopen zondag hoort 2018 officieel bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5 procent van alle jaren op 1 juli zo droog was als afgelopen zondag, zo meldt Weeronline. Het droogst is het op dit moment in de Achterhoek.

Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende twee weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort – droogte dus.

Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger, met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 millimeter. In dat jaar bereikte de Rijn een historisch lage waterstand en brak in Wilnis een uitgedroogde veenkade door. Ook was er grote schade aan de landbouw.

Hitte blijft voortduren
De rest van de week blijft het warm met een gemiddelde temperatuur van 28 graden. In het zuiden van Gelderland kan er mogelijk wat lichte regen of een enkele bui vallen maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De wind is de komende dagen zwak tot matig.

 

Verhoogde kans op natuurbranden
Door de droogte is er een grote kans op natuurbranden. Zo kunnen sigarettenpeuken, glas, kolen van een barbecue en opgehoopt tuinafval al een natuurbrand veroorzaken. Door de droge wind kan het vuur zich snel verspreiden. In Vorden leidde dit afgelopen dinsdag tot een grote natuurbrand.

Door: mediapartner Omroep Gelderland