Foto: RTV Slingeland

Op vrijdag 4 mei vindt de Dodenherdenking plaats. Vanaf 16.00 uur worden op verschillende locaties in Winterswijk kransen gelegd. “Dit zijn openbare bijeenkomsten waarbij u van harte welkom bent”, laat gemeente Winterswijk weten. Vanaf 19.30 uur is de herdenkingsbijeenkomst op het Mevr. Kuipers-Rietbergplein. RTV Slingeland maakt vanaf 18.00 uur een speciale herdenkingsuitzending op de radio. Ook is onze tv-ploeg aanwezig bij diverse herdenkingen. Deze reportages zijn vanaf aanstaande maandag te zien in de tv-uitzending.

16.00 uur, NS-station: Herdenking NS-station Winterswijk
Herdenking bij het gedenkteken van de werkgroep ‘Leren van de oorlog’ op het NS-station Winterswijk, geheel verzorgd door de werkgroep ‘Leren van de oorlog’. Kranslegging door basisschoolleerlingen van Koningin Wilhelminaschool en toespraak bij het gedenkteken.

17.00 uur, Joodse begraafplaats, Misterweg 144: Herdenking Joodse begraafplaats
Kranslegging op Joodse begraafplaats door de Joodse gemeenschap, college van burgemeester en wethouders en bestuur van Vereeniging Volksfeest. Zoals ieder jaar worden op de Joodse Begraafplaats de namen gelezen van de 326 Joodse inwoners van Winterswijk die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. Te midden van het lezen van alle namen vertelt Henk Vis, samen met leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool, het levensverhaal van Antje Annelize Biermann-Gans. Haar naam staat op één van de stenen van het monument. Haar naam is ook verbonden met andere Joodse mensen. De herdenking is voor iedereen toegankelijk.

19.00 uur, Algemene begraafplaats, Kerkhoflaan: Herdenking Algemene begraafplaats
Herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Kransleggingen op de algemene begraafplaats door college van burgemeester en wethouders en Vereeniging Volksfeest. De trompettist van muziekvereniging Excelsior speelt de taptoe.

19.45 uur, Corle Centrum, voor restaurant De Woord: Herdenking Hendrik Vriezenbank in Corle
Het 4 mei comité nodigt belangstellenden uit om gezamenlijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, waaronder buurtgenoot Hendrik Vriezen bij de jaarlijkse bijeenkomst bij de Hendrik Vriezenbank. Er wordt stilgestaan bij het meer jarenthema “Geef vrijheid door”; 2018 is het jaar van verzet. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. Kinderen zijn van harte welkom. Voor hen hebben we een extra activiteit.
Na afloop bent u welkom voor een kop koffie of thee bij restaurant De Woord of frisdrank voor de kinderen. Bij restaurant De Woord wordt een korte film getoond van de onthulling van het monument aan de Korenburgerveenweg.

18.45 – 19.15 uur, Jacobskerk: Carillonmuziek door Wim Ruessink

19.15 – 19.30 uur,  Luiden kerkklokken Jacobskerk en Heilige Jacobuskerk

19.30 uur, Mevr.Kuipers-Rietbergplein: Herdenking Mevr. Kuipers-Rietbergplein

(Als u slecht ter been bent, kunt u gebruik maken van de klapstoelen bij het smonument).
Kranslegging bij monument tante Riek door burgemeester Bengevoord en mevrouw Stevenson – Kuipers en scouting Winterswijk.

 • 19.35 uur, Muziek door muziekvereniging Excelsior onder leiding van Henk Jan Heijnen.

 • 19.38 uur, Toespraak mevrouw Heleen Stevenson-Kuipers, de dochter van tante Riek.

 • 19.40 uur, Solist Rutger de Vries met muzikale begeleiding door muziekvereniging Excelsior.

 • 19.45 uur, Gedicht voorgedragen door jongere van het AZC Winterswijk.

 • 19.47 uur, Toespraak burgemeester Bengevoord.

 • 19.51 uur, Kranslegging bij herdenkingsmonument door burgemeester en wethouders.

 • 19.57 uur, Taptoe door Frank Rauwerdink, trompettist van muziekvereniging Excelsior.

 • 20.00 uur, 2 minuten stilte.

 • 20.02 uur, Wilhelmus.

 • 20.04 uur, Muziek en kranslegging door Vereeniging Volksfeest Winterswijk, Joodse gemeenschap, Raad van Kerken, Amnesty International, Marokkaanse gemeenschap, Turkse gemeenschap en COC Twente Achterhoek. Aansluitend is er gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek. 

 • 20.15 uur, Dankwoord en einde herdenkingsbijeenkomst.    

20.30 uur, Jacobskerk
Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst zingt projectkoor OAZE  werken van Mozart, Mendelssoh, Fauré en Vasks, met  medewerking van Jeroen Twisk (piano) en algehele leiding door Wim Ruessink. Het concert is in de Jacobskerk op de markt. 

21.00 uur, Theater De Storm  
In het herdenkingsconcert met als thema “Het is over ….” staan de nabestaanden centraal. Het concert is georganiseerd door Rutger de Vries met medewerking van jeugdtheater Harlekijn, Dennis Weelink, Anne Claire Huis in ’t Veld, Mathanja Kornelissen, Merel Geerdink en vele anderen.