De kleine belichter in de beek. Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Een extra beluchter moet helpen vuiligheid uit het water bij de waterzuiveringsinstallatie in Winterswijk te halen. Dinsdag wordt een machine van zo’n zes bij zes meter geplaatst. Sinds enkele weken worden in het water afwijkende waarden gemeten. Dat blijkt te komen door stikstof, maar hoe dit in het water terecht is gekomen, is onduidelijk.

De zuiveringsinstallatie zuivert het water uit het riool, waar huishoudens uit Winterswijk en Groenlo op aangesloten zitten, evenals bedrijven en het buitengebied. Na zuivering komt het in beekjes in de omgeving terecht. Stikstof in het water onttrekt zuurstof en te weinig zuurstof is gevaarlijk voor bijvoorbeeld de vissen die daar leven. Daarom is extra lucht nodig. 

Afwijkende waarden
Toen het Waterschap Rijn en IJssel ontdekte dat waarden in het water dagen achtereen afweken, is begonnen met metingen en werd al een kleine beluchter in de Wehmerbeek geplaatst. Het schoongemaakte water komt ook daarin uit.

Woordvoerder Vanya Ginsel vertelt: ‘Het zuiveren is een biologisch proces, dat gebeurt met bacteriën. Wij zagen dat de zuiveringsinstallatie maximaal draaide, waarna we een te hoog gehalte stikstof maten. Om te zorgen dat het percentage stikstof niet oploopt, is de beluchter geplaatst.’

Het apparaat in de beek werd vorige week al neergezet. De grote machine die morgen geplaatst wordt, belucht het vuile water dat nog door de zuivering heen moet. Zo staat er aan beide kanten een beluchter om meer zuurstof in het water te blazen en zo de stikstof te reduceren.

Hoe kan dit nu?
Ginsel: Samen met de gemeente (die verantwoordelijk is voor het riool, red.) onderzoeken we welk middel ervoor zorgt dat er meer stikstof in het water zit en waar dit nu vandaan komt.’

Of de stikstof bewust of onbewust in het water terechtkomt, is bij het waterschap onduidelijk. ‘Het kan zijn dat er ergens iets lekt, of dat bijvoorbeeld een bedrijf met andere middelen is gaan werken. Je kunt dan denken aan bestrijdingsmiddelen, of schoonmaakmiddelen’, besluit Ginsel.

Door: mediapartner Omroep Gelderland