hou je mond gezond

hou je mond gezond
Foto: PR

‘Hou je mond gezond’ is de titel van het project dat door het Ivoren Kruis in het leven is geroepen om preventieve mondzorg bij de basisschooljeugd onder de aandacht te brengen. Uit recente cijfers blijkt dat ongeveer 1 op de 5 kinderen niet naar een tandarts gaat. Met hulp van lokale mondzorgaanbieders worden poetslessen op school georganiseerd.

 

In Winterswijk besloten orthodontiepraktijk Van Os en tandartsenpraktijk Van der Wielen de handen ineen te slaan en hun medewerking te verlenen aan dit project. 

 

Afgelopen week hebben mondhygieniste Jisca Hoekstra (tandartsenpraktijk Van der Wielen) en orthodontie-assistente Laura Colstee (orthodontiepraktijk Van Os) de groepen 3, 4 en 8 van de Julianaschool en de de groepen 1 en 2 van de Stegemanschool bezocht. Eind 2017 werden al de groepen 7 en 8 van school De Bataaf bezocht. 

Jisca vertelt: “Het doel van de poetslessen is dat de jeugd zich bewuster wordt van het belang van goed en dagelijks poetsen. Het zijn interactieve lessen waarbij de leerlingen alles mogen vragen en vertellen. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs omgaan met oorzaak en gevolg. Aan het begin van de les wordt er begonnen met inventariseren wat de leerlingen al weten over tanden, de tandarts en poetsen. Daarna wordt er een instructie gegeven hoe er gepoetst moet worden en krijgen alle kinderen een tandenborstel en tandpasta waarmee ze in de klas mogen poetsen. Ook wordt er een quiz gedaan met vragen over tanden, voeding en beugels.” 

Poetsles
Omdat veel basisschoolkinderen in de groepen 7 en 8 al een beugel hebben, wordt de poetsles verzorgd in samenwerking met orthodontiepraktijk Van Os. Laura Colstee (orthodontie-assistente) vertelt: “Meestal is de tandarts de eerste die ziet dat een beugel nodig is. Hij of zij ziet bijvoorbeeld dat er te weinig ruimte is voor tanden of kiezen of dat de kaken niet goed staan ten opzichte van elkaar. De tandarts zal diegene doorverwijzen naar een gespecialiseerd orthodontist. Jeroen van Os is de enige gespecialiseerde orthodontist in de regio. Hij weet als geen ander dat poetsen met een beugel heel belangrijk is. 

Bij een vaste beugel zitten de brackets/blokjes vast op de tanden. Dan is het zeer belangrijk dat alles goed schoon gepoetst wordt. Anders kunnen er ontkalkingen op de tanden ontstaan of zelfs gaatjes. Een beugel is niet schadelijk, maar slecht poetsen tijdens de hele beugelperiode is wel schadelijk. Hoe beter de basis van het poetsen is bij jonge kinderen, hoe makkelijker het poetsen zal gaan tijdens het dragen van een beugel.” 

Belangrijke boodschap tenslotte is dat mondzorg aan jongeren tot 18 jaar volledig (m.u.v. kronen/bruggen en orthodontie) uit de basisverzekering vergoed wordt.