In september lanceerde wethouder Ilse Saris bij de Post een nieuwe website voor alle inwoners van Winterswijk: www.WijWinterswijk.nl. Op deze website staat heel veel informatie over diverse thema’s zoals geld, wonen, welzijn, opvoeden, zorg en vrijwilligerswerk. De komende tijd wordt de website verder worden gevuld met informatie en met Winterswijkse foto’s. Voor dat laatste is een foto-estafette bedacht: elke twee weken krijgt iemand anders een fototoestel mee om foto’s van een onderwerp of doelgroep te maken. De camera was de eerste twee weken in handen van Wilma ten Pas en Gerrit Klanderman, hieronder een kort verslag.

 

Ik ben Wilma ten Pas, trajectbegeleider voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In de week dat ik de camera kreeg was het de week van Wereld Alzheimer Dag, officieel 21 september. In mijn werk als trajectbegeleider kom ik vaak bij de mensen thuis en begeleid ik ze door informatie te geven over de ziekte, omgang bij veranderend gedrag, praktische tips en het regelen van de benodigde zorg. Een collega van mij zegt weleens: “Wij zijn de TomTom voor onze cliënten”. Ik was blij dat er in de Alzheimerweek op allerlei plaatsen aandacht was voor alzheimer of andere vormen van dementie. Verrast was ik ook dat er zaterdag 17 september studenten bij de Hema stonden, om donateurs te werven voor de Alzheimer Stichting

 

Een andere manier om alzheimer bespreekbaar te maken zijn de Alzheimer socks. Dit zijn twee verschillende sokken die de verwarring symboliseren waarmee mensen met Alzheimer, of een andere vorm van dementie, dagelijks te maken hebben. Deze sokken zijn onder andere te koop bij de Jumbo en de winst komt volledig ten goede aan Alzheimer onderzoek aan het VUmc Alzheimercentrum. Daarnaast is er ‘Het Vergeet-Mij-Niet-speldje’. Hiermee laat u zien dat we mensen met dementie en hun naasten niet vergeten. Tegelijkertijd draagt u bij aan bewustwording rondom de ziekte. Ze zijn te bestellen via de Alzheimer stichting. Op de foto ziet u mij met professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie op een lezing bij Careaz.

 

Iedere vrijdagochtend heb ik een inloopspreekuur op de Post van 9.00 tot 11.00 uur. Hier kunt u terecht met al uw vragen die te maken hebben met dementie. Op 18 oktober start de cursus ‘ Omgaan met dementie’, deze cursus bestaat uit vier bijeenkomsten op de woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in de Zonnebrinkkerk. Data: 18 oktober, 1 november, 15 november en 29 november. U kunt zich aanmelden via de VIT hulp bij mantelzorg. Telefoon: (0544) 820 000.

 

Op 15 september jongstleden vond de Vrijwilligersbeurs in Theater De Storm plaats. Gerrit Klanderman werkte deze dag als vrijwilliger en kreeg de eerste estafette-camera overhandigd door Wethouder Aalderink. Gerrit is vrijwilliger bij onder andere RTV Slingeland, de Mondriaan en Marathon Nationaal Landschap. Uit de vele foto’s die Gerrit inleverde hebben we de foto gekozen van zijn werk bij RTV Slingeland. Op de website www.wijwinterswijk.nl, onder het kopje vrijwilligerspunt Winterswijk, zijn binnenkort meer foto’s te zien die Gerrit gemaakt heeft van zijn vrijwillige activiteiten. Gerrit vond het erg leuk om zijn werkzaamheden twee weken lang vast te leggen in beeld.