Vier politieagenten die in Winterswijk bij de aanhouding van een man gericht schoten, hebben rechtmatig gehandeld. Dat heeft het OM geoordeeld na een onderzoek door de Rijksrecherche.

 

Op 7 juni 2017 dreigde een man op de Vredensestraat in Winterswijkiemand neer te steken. Agenten zagen de man lopen en spraken hem aan. De man draaide zich om en bedreigde de agenten met een mes. De agenten probeerden de man uit te schakelen met pepperspray, maar door de extreme wind die dag had dit geen effect op de verdachte. Daarop hebben de agenten enkele waarschuwingsschoten gelost. Ook dit had geen effect op de man, hij bleef agressief en dreigend. De agenten hebben na enkele waarschuwingen gericht geschoten. De man is hierbij door een kogel in zijn been geraakt. Hij gooide vervolgens het mes naar de agenten waarna hij aangehouden kon worden.

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het schietincident en op basis van de uitkomsten heeft de officier van justitie geconcludeerd dat de agenten rechtmatig gehandeld hebben, geen van hen zal worden vervolgd. Er was sprake van een noodweer situatie gezien het dreigende gevaar, het schieten was noodzakelijk en proportioneel.

Alle betrokkenen zijn inmiddels op de hoogte gesteld.