De ‘Nationale Ouderendag’ is een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag van oktober. De ‘Nationale Ouderendag’ is een dag waar wensen van ouderen worden vervuld. Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk alleen kunnen vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen.

 

Op ‘Nationale Ouderendag’ vervult het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers deze wensen. Ouderen staan deze dag aan het roer. Zij dienen een wens in die ze moeilijk alleen kunnen realiseren. Vaak gaat het om kleine wensen, zoals nog eenmaal het ouderlijk dorp bekijken, een kroket uit de muur trekken, een trouwjurk passen, samen op pad of herinneringen ophalen op het strand. De Winterswijkse Uitdaging nam, als sociaal Verbinder, dit jaar in Winterswijk het initiatief om ook in Winterswijk wensen van ouderen in vervulling te doen laten gaan.

Samen met o.a. de ouderenbonden, vrijwilligers en de Post werden er ook een aantal wensen van oudere Winterswijkers vervuld. Ouderen hebben hun wens middels het invullen van een wenskaart kenbaar gemaakt. Harmen Timmerman ging met een, aan de rolstoel gebonden, oudere naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Harmen, oud machinist bij oa Arriva, had de reis prima uitgestippeld. Op de overstapplaatsen was het overstappen dan ook prima geregeld. In Utrecht wachtte de beide Winterswijkse een speciale rondleiding. Ook de terugreis verliep voortreffelijk. Inmiddels hebben beide heren een vervolgafspraak gemaakt.

Net als landelijk het geval is, waren er in Winterswijk ook een aantal wensen waar de oudere bij een familielid op bezoek wilden. Marian Zuidinga ging met een oudere dame op bezoek bij haar zuster in Almelo, die zij al jaren niet meer gezien had. De dames hebben het gezellig gehad en hebben heel wat bij kunnen praten.

Ook Anton Reuvekamp ging met een dame op pad. De mevrouw in kwestie voelt zich, na het overlijden van haar man, erg eenzaam en wilde graag naar de verjaardag van haar zus in Castricum tevens ook haar geboorteplaats. Het werd een lange gezellige dag waarbij zowel de oudere als ook Anton inmiddels met veel plezier op terug kijken.

Dat sommige wensen soms door een paar telefoontjes ingevuld kunnen worden bleek uit de wens van een weduwe die moeite heeft om alleen de dag door te komen. Wim Ruesink regelde dat de mevrouw een dagje naar de dagopvang van de Berkhof kon. Benno Vogelsang zorgde met de vervoersdienst dat de mevrouw gehaald en gebracht werd. De dame werd, helaas slechts voor één dag, uit haar isolement gehaald.

Een dagje uit naar de zandsculpturen liep uit op een dagje vol met gezelligheid. In het voorgesprek dat Betty Wassink met oudere had bleek er al een klik te zijn. Uiteindelijk werd het zowel voor Betty als ook voor de mevrouw dag vol met hoogtepunten. Naast

een bezoek aan de zandsculpturen in Garderen werd op de terugweg ook nog een bezoek gebracht aan Intratuin in Lochem. Mevrouw was er sinds het overlijden van haar man al jaren niet meer geweest.

De directie en de medewerkers van theater de Storm zorgen er voor dat een tweetal dames een onvergetelijke avond hadden. Onafhankelijk van elkaar hadden beide dames aangegeven graag een keer naar de Storm te willen. Dat vrijdagavond de 6e oktober de Blues Brothers optraden verhoogde alleen maar de voorpret. De VIP ontvangst werd door zowel de ouderen als ook door vrijwilliger Corine Blauwehand bijzonder gewaardeerd. Het gezelschap beleefde een bijzonder goed verzorgde mooie avond.

Wim Sikking ging op bezoek bij een dame die als grootste wens, het oplossen van het gedoe rondom inlogcodes, had. Wim deed haar een aantal handige tips aan de hand.

Een bewoner van Sleeswijk wilde graag nog eens met zijn medebewoners een rondrit rond Winterswijk maken. Hans Hendriksen zorgde er voor dat de vijfentwintig bewoners van Sleeswijk een natte maar boeiende middag hadden. Na vertrek vanaf de Spoorstraat ging de route naar zalencentrum Reuselink alwaar men een kopje koffie aangeboden kreeg en Hans een boeiend verhaal over Erve Brookert vertelde. Daarna werd de rit vervolgd om uit eindelijk bij Gastgalerij Ankomm’n te eindigen. Waar Hans en Anita de groep met de gemoedelijke sfeer die er op Ankomm’n heerst, kennis lieten maken en waardoor iedereen zich snel op zijn gemakt voelde. Rond vijf uur keerde het gezelschap huiswaarts.

Helaas kon de wens van twee oudere heren, om een rondvlucht boven Winterswijk, in verband met de weersomstandigheden zaterdag, niet door gaan. Maar volgens piloot Rik Gommers zit dit uitje in het vat. En wat in het vat zit verzuurd niet volgens wethouder Gommers. Binnenkort zal er een nieuwe afspraak gemaakt worden.

Het comité in Winterswijk heeft nu al de wens uitgesproken dat men ook volgend jaar een invulling aan de Nationale Ouderendag wil gaan geven. Volgens de vrijwilligers en de comitéleden smaakt dit naar meer. Al met al heeft de Uitdaging haar slogan, “Samen Winterswijk nog mooier maken”, ook dit keer alle eer aangedaan.