WINTERSWIJK – In Amersfoort is Sorba Projects volop aan het werk met de gevelvervanging van de Hogeschool Utrecht, na een ontwerp van DP6. Totaal 3.500 m2 gevelbekleding bestaande uit isolatieplaten en keramische tegels wordt door Sorba geheel vervangen door een gevelbekleding van aluminium composiet (fabricaat Alpolic). Sorba, ook verantwoordelijk voor de engineering, heeft in het ontwerp rekening gehouden met de uitstraling van de karakteristieke huidige rode gevel.

Rood is een erg moeilijke kleur voor gecoate producten. Mede daardoor hebben wij ingezet met Alpolic, een aluminium dat is voorzien van de zeer sterke Lumiflon coating. Lumiflon is zeer goed bestand tegen UV en zal dus een veel beter eindresultaat hebben dan de meer bekende (poeder)coatings en ook veel langer kleurecht blijven. Door toepassing van diverse afmetingen Alpolic-panelen, in 3 verschillende kleuren rood, in 2 glansgraden, in een patroon waar in repetitie niet voorkomt, heeft de nieuwe gevel een uitstraling gekregen die overeenkomt met de huidige. De 25.000 kleine rode panelen worden bij Sorba in Winterswijk geproduceerd en samen met grote drager-panelen geassembleerd tot grote prefab-panelen die op de bouwplaats met behulp van een bouwkraan snel op de gevel worden aangebracht. De uitvoering door Sorba geschiedt in 7 fasen. Hierdoor en door het uitgekiende ontwerp wordt de overlast op de bouwplaats voor de omgeving en de gebruikers van de Hogeschool Utrecht tot een minimum beperkt. Eind 2017 zal Sorba het project geheel volgens planning opleveren.

Stand van zaken van de gevel: links de bestaande tegels, rechts de nieuwe Alpolic beplatingen, in het midden de betonnen gevel die geïsoleerd wordt.