Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verstuurt tussen 10 en 25 oktober jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Alle huishoudens in Winterswijk met één of meer kinderen tot 18 jaar ontvangen per post een doosje met tien jodiumtabletten.

 

Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. De kans op een ongeval met een kerncentrale is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

De overheid hanteert een zone tot hemelsbreed 100 kilometer van een kerncentrale voor verspreiding van de jodiumtabletten. Winterswijk ligt binnen de 100 kilometerzone van de kerncentrale Emsland (Duitsland). Op www.jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.

 

Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld. Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met de Rijksoverheid via telefoonnummer 1400. U kunt ook gebruikmaken van WhatsApp 06-55001400.