hungry

hungryWINTERSWIJK – Basisscholieren uit Winterswijk gaan wormen aan het werk zetten om organisch afval tot compost te verwerken. Dat gebeurt met zogeheten Hungry Bins, afvalcontainers waarin duizenden wormen organisch afval verwerken tot een hoogwaardige compost. De Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk zal vrijdagmiddag 12 mei  om 13.30 bij school Kotten het eerste exemplaar van de Hungry Bin overhandigen aan de school. School Kotten en enkele andere scholen doen al mee aan het moestuinproject van Staring Educatie. Deze moestuinen worden verzorgd door de schoolkinderen, bij school Kotten met hulp van moestuin-moeders. Over enig tijd kunnen deze scholen dan hun eigen gemaakte compost gebruiken bij hun moestuinproject.

Het aanbieden van de Hungry Bin zal gebeuren door WCL-voorzitter Gert-Jan te Gronde en Michael Quintern. Laatstgenoemde heeft in Nieuw Zeeland al ca. 15 jaar ervaring opgedaan in het verwerken van organisch afval door compostwormen tot hoogwaardige compost (productie 50.000 ton wormencompost per jaar). WCL Winterswijk gaat samen met Wageningen Universiteit een project opzetten waarbij lokaal organisch afval door vermicomposteren wordt omgezet in compost. Uit (internationale) ervaringen blijkt dat door het gebruik van wormencompost de bodem verrijkt wordt met o.a. bodemmicro-organismen die een positieve werking hebben op de plantengroei, planten een betere wortelgroei krijgen, het organische stofgehalte van de bodem wordt verhoogd, met een beter stikstof- en vochtvasthoudend vermogen.