ZUTPHEN/WINTERSWIJK – De verdachte van brandstichting bij het azc in Winterswijk is door een blunder van het Openbaar Ministerie vrijgesproken. De rechtbank Gelderland sprak de 31-jarige man vandaag vrij van betrokkenheid bij de brand, die plaatsvond op 17 januari 2017. In de tenlastelegging van het OM stond echter per ongeluk ’omstreeks 17 januari 2016’ als pleegdatum vermeld. Volgens de rechtbank gaat het te ver om te oordelen dat een incident dat een jaar later dan de in de tenlastelegging vermelde datum zou hebben plaatsgevonden, nog valt onder ‘omstreeks’. De rechtbank vindt de pleegdatum cruciaal. Daarom ziet zij geen aanleiding om de in opgenomen datum aan te merken als een kennelijke stelfout die door de rechtbank kan worden verbeterd.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, tegen de man geëist.  Het OM overweegt in beroep te gaan.