Collectiegebouw Boijmans Van Beuningen Rotterdam MVRDV 2

Gigantische ‘soepkom’ bij Boijmans Van Beuningen droomorder voor Winterswijks bedrijf

Collectiegebouw Boijmans Van Beuningen Rotterdam MVRDV 2WINTERSWIJK – Sorba Projects uit Winterswijk heeft een spectaculaire en grootste binnenlandse opdracht ooit binnengehaald. De bouwer van gevels, interieurs en infrastructuur mag voor ruim 10 miljoen euro de glazen gevels van het nieuwe Collectiegebouw van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaan leveren. “Het kunstdepot heeft de iconische allure om tot een nieuw landmark voor Rotterdam uit te groeien”, zegt Jan Maarten Lieverdink, verkoper van Sorba.
Het Collectiegebouw bij het museum dat eind volgend jaar voltooid moet zijn, is niet alleen bijzonder door zijn ‘sferische’ (bollende) vorm, maar ook door de 39 meter hoge spiegelende uitvoering van de gevel. Het ontwerp van architectenbureau MVRDV kan zich daarmee meten met de internationaal befaamde Rotterdamse Markthal van hetzelfde bureau.

 

Panoramisch
Van de 43 miljoen euro waarvoor aannemer BAM Bouw en Techniek het architectonische hoogstandje mag bouwen, gaat met circa een kwart hiervan een aanzienlijk deel naar Sorba. Het Winterswijkse bedrijf werd de opdracht gegund door BAM omdat het de beste plannen en

oplossingen had gemaakt om de glazen gevel te ontwerpen, leveren en monteren. Sorba levert ook de gevels van de dakopbouw, waar een groot terras met veel groen en een panoramisch uitzicht op de stad wordt ingericht. “De glaspanelen aan de buitengevel worden 3D vormgegeven”, zegt commercieel directeur Eric Hogeboom van Sorba. “De panelen krommen dus zowel in de verticale als in de horizontale richting en zijn ook niet allemaal even sterk gekromd. Het gaat om 26 lagen van 64 panelen en dan moeten ze ook nog worden voorzien van een coating en gehard worden. Dat vereist veel ontwerpkennis, waarin we onze sporen al hebben verdiend met projecten als de nieuwe OV-terminal in Arnhem en meerdere metrostations in Londen. Veel andere bedrijven hebben zich daar op stuk gebeten, maar wij zijn dol op dit soort lastige klussen. We zijn erg trots dat ze ons hiervoor hebben uitgekozen”.  Sorba leverde ook al de gevels en interieurs voor bekende gebouwen als het Eye-filmmuseum in Amsterdam, Beeld en Geluid in Hilversum en de luchthaven Schiphol. Een van de meest aansprekende projecten uit de 40-jarige historie van het bedrijf was een enorme constructie van bladeren en wolken voor een kunstproject op de Olympische Spelen van Londen in 2012.

Meer technici
Met de opdracht voor het Collectiegebouw is het orderboek van Sorba nu voor  de komende twee jaar al goed gevuld. Zo wordt nog gewerkt aan een opdracht voor de Frankfurter Messe en meerdere nieuwe metrostations in Londen. Bij het bedrijf werken 70 mensen en dit jaar koerst Sorba af op een omzet van 25 miljoen euro. Door de groei heeft Sorba behoefte aan meer hbo’ers, met name in de werktuigbouw en bouwkunde. “We zoeken daarvoor in een grote kring om Winterswijk heen. Er werken nu al meerdere mensen uit Twente, Duitsland en de regio Arnhem bij ons”, aldus Lieverdink. Sorba heeft ook eigen vestigingen in Engeland en Duitsland.

China
Sorba produceert de aluminium composietplaten fabricaat Alpolic voor de dakopbouw van het Collectiemuseum in eigen huis. Verder gaat het bedrijf voor de Rotterdamse klus samenwerken met bedrijven uit de hele wereld – het glas wordt bijvoorbeeld in China gebogen – maar ook met lokale partners. Lieverdink: “Er is veel technische kennis in de regio en daar maken we graag gebruik van. Soms is die zelfs op loopafstand beschikbaar want onze buren van Kingspan zijn bijvoorbeeld in beeld voor het leveren van de isolatieplaten.”

 

 

Een animatie van het nieuwe Collectiegebouw is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=vovFG2GQrxs

 Illustraties: artist impression van het Collectiegebouw van Boijmans Van Beuningen. (Bron: architect MVRDV)