excelsior logo 300hoog

excelsior logo 300hoogWINTERSWIJK – Muziekvereniging Excelsior, die dit jaar haar 110-jarig jubileum viert, gaat in oktober naar China voor een serie bijzondere optredens. Zo zullen de ruim 75 leden van het harmonie-orkest en de slagwerkgroep er mogen spelen in grote, prestigieuze zalen. Ook is Excelsior als enig Nederlands orkest geselecteerd voor een groot internationaal harmoniefestival in Nanjing.
Voor de China-reis zijn anderhalf jaar geleden de eerste contacten gelegd met muzikale vertegenwoordigers in dat land. Na intensief contact bleek er grote interesse om Excelsior voor diverse optredens te ontvangen. Waarbij het grootste deel van de kosten vergoed wordt door de Chinese overheid.
Er zal worden opgetreden in grote prestigieuze concertzalen (2000-3000 bezoekers). Daarnaast is Excelsior als enig Nederlands orkest geselecteerd als deelnemer voor een groot internationaal harmoniefestival in Nanjing. Aan die deelname worden strikte kwaliteitseisen gesteld, zo meldt Excelsior op haar website. Om de kwaliteit aan te tonen, is een dvd samengesteld met concertopnamen. Deze is samen met het cv van de vereniging door een lokale contactpersoon meegenomen naar China en daar overhandigd en beoordeeld. De festivaldeelname kent ook een wedstrijdelement. Alle deelnemers ontvangen een tweetal Chinese werken die uitgevoerd moeten worden en die beoordeeld worden door een vakjury.

Bezoeken
Naast de diverse muzikale optredens zijn er bezoeken aan lokale orkesten. Ook is er ruimte in het programma om de bezienswaardigheden van Nanjing te bezoeken. Nanjing ligt circa 300 kilometer ten westen van Shanghai en heeft maar liefst 7,7 miljoen inwoners. De stad is in de historie van China meermaals keizerlijke hoofdstad geweest en heeft vele historische- en culturele hoogtepunten. De reis wordt afgesloten met een excursie in Shanghai.
Chinees orkest in Winterswijk

Voor het zover is komt er eerst een Chinees orkest naar Nederland. Als onderdeel van de culturele uitwisseling ontvangt Excelsior op 5 februari de Wind band of Nanjing Forest Police College. Zij komen voor een gezamenlijk optreden in Theater de Storm. Het optreden vormt een onderdeel van een Europese tour door België, Duitsland en Oostenrijk. Het Chinese reisgezelschap bestaat uit 97 personen, waaronder een groot harmonieorkest, een koor en diverse faculteitsdirecteuren van het Forest Police College.

Excelsior, Nanjing, Wind Band

Niet eerder heeft een Chinees orkest opgetreden in Winterswijk. Excelsior wil daarom een ieder de mogelijkheid bieden om deze unieke culturele uitwisseling zelf bij te wonen. Gratis kaarten kunnen worden afgehaald bij de ticketbalie van Theater de Storm. Kaarten kunnen ook telefonisch, of via de website van de Storm besteld worden.