Appeldag persfoto

 

Appeldag persfotoWINTERSWIJK KOTTEN – Op zondag 25 september houdt de stichting Boerengoed Achterhoek weer een Appeldag bij gebouw Wilhelmina in Kotten. “Vorig jaar is het ongelooflijk druk geweest”, aldus Henk Beskers, secretaris van de stichting. “Daarom is dit jaar de capaciteit van de sappers vergroot tot maximaal 750 kilo per uur. Nieuw dit jaar is een demonstratie van onze puntdraadmachine en er zal meer aandacht zijn voor kunst en cultuur.”

 

Het valt misschien niet direct op maar in Winterswijk zijn veel appelbomen te vinden. Eigenaren van die bomen weten niet altijd raad met de appels die van de boom komen. Ook weten ze niet altijd wat voor ras hun appels zijn of

hebben ze behoefte aan advies over het snoeien van hun bestaande of aan te leggen appelboomgaard. In al die gevallen kunnen ze terecht op de appeldag waar naast een grote sappers een pomoloog en een kweker aanwezig zijn.
De kweker adviseert over het enten, snoeien en veredelen van fruitbomen en het inrichten van een appelboomgaard. Bezoekers die een appelboom hebben maar niet weten van welk ras, kunnen deze laten determineren door de pomoloog. Ze moeten dan wel een paar appels van de boom meenemen.

 

Markt

 

Daarnaast is de appeldag gewoon een leuk evenement voor jong en oud. Er is een markt met een grote verscheidenheid aan kraampjes waar natuurlijk ook allerlei producten met appel verkocht worden zoals appeltaart, appelmoes, jam, appelsap en cider.
De kokvrouwleu zorgen weer voor lekkere gerechten als pannenkoeken, soep en hete bliksem. Ook zijn allerlei demonstraties, bijvoorbeeld van een stoelenmatter. Dit jaar is er voor het eerst een ambachtelijk bierbrouwer. Hij gaat een speciaalbier brouwen dat past bij de Appeldag. Kinderen kunnen onder meer hun eigen glas appelsap persen, appels poffen, tekenen en schilderen met appelmoes of springen op het springkussen.

 

Appelpers

 

Op iedere Appeldag staat de mobiele sappers centraal. Bezoekers die zich vantevoren bij de stichting hebben aangemeld kunnen tenminste vijfenzeventig kilo appels meenemen die dan voor ze geperst worden. ,,De kleinere partijen worden als het kan gemengd met appels van anderen”, vertelt voorzitter van de stichting Henk Oonk. ,,Van de appels wordt sap gemaakt dat ter plekke gepasteuriseerd en in vijfliterpakken afgeleverd wordt. ,,Die pakken zijn na opening twee maanden houdbaar en ongeopend twee jaar”, licht Beskers toe. ,,Wie dat wil, kan ook andere fruit meenemen om met het appelsap te mengen. Dit jaar kunnen we ruim vijfduizend kilo appels persen. Vanwege de grote belangstelling hebben we een tweede persdag ingepland op 22 oktober.”

 

Tijdens deze Appeldag wordt voor het eerst de puntdraadmachine van de stichting gedemonstreerd waarmee ter plekke prikkeldraad gemaakt wordt. ,,Die is van eind 1800 en door ons volledig gerestaureerd”, aldus Oonk. ,,We zijn er al op veel Oldtimerdagen in heel Europa mee geweest, maar ik heb nog nooit een vergelijkbare machine gezien. Het echt een unieke machine.”

 

Kunst en cultuur

 

Op Appeldag 2016 is er meer aandacht voor kunst en cultuur dan in voorgaande jaren. Amateur- en professionele kunstenaars tonen hun werk. Enkelen van hen laten ter plekke zien hoe hun kunstwerken tot stand komen. ,,Dat maakt de verscheidenheid van de standhoudersmarkt groter en daarmee de appeldag aantrekkelijker,” vindt Oonk.

 

De Appeldag vindt plaats op 25 september van 10 tot 17 uur bij verenigingsgebouw Wilhelmina aan de Meester Meinenweg 1 in Winterswijk Kotten. De entree is € 5,- per persoon. Parkeren is gratis, net als de entree voor kinderen tot twaalf jaar.
Aanmelden voor de sappers kan bij Willy Stemerdink: w.stemerdink@kpnmail.nl. De kosten bedragen € 5,- per vijfliterpak.