corsoarcheus15

corsoarcheus15(door Jan Ruesink)

WINTERSWIJK – Het Winterswijkse bloemencorso van aankomend weekend is extra alert op de risico’s van de verwachte hitte. Voor Winterswijk is code geel van kracht. In het verleden is gebleken dat onder meer lang staan, lopend musiceren en de speciale kledij van de deelnemers gevaarlijk kunnen zijn bij hoge temperaturen. Daarom gaat de optochtcommissie zorgen voor extra water. Ook geeft de commissie deelnemers en toeschouwers adviezen zich te beschermen tegen de hitte. Daarnaast wordt ook tijdens onder meer de kinderspelen gezorgd voor extra kratten drinkwater.

Voor komende dagen worden temperaturen van boven de 30 graden verwacht, waarbij het RIVM voor Oost-Nederland – en dus ook Winterswijk – de code geel heeft afgegeven. Voor het jaarlijkse Volksfeest is dat plezierig na enkele jaren waarin de pret gedrukt werd door regen, maar het behelst ook extra risico’s, met name bij de optocht en het overmatig gebruik van alcohol bij hitte.

Volgens Han Kolkman van de pr-commissie van Volksfeest is er gisteravond in de vergadering van de optochtcommissie speciaal aandacht

geweest voor de hitte. “We hebben normaal één waterpunt in de optocht, maar we zijn van plan daar nu een extra punt aan toe te voegen. Verder zorgen de corpsen en deelnemers vaak voor hun eigen drinken en onze mensen fietsen met de optocht mee met portofoons, zodat ze bij een calamiteit direct de ambulance kunnen bellen. Er staan voldoende hulpverleners klaar”.

De commissie adviseert het publiek voldoende water en een parasol mee te nemen en zich goed in te smeren.

Bestuurslid Gé Oonk van de Vereeniging Volksfeest meldt dat bij onder meer de kinderspelen voldoende drinkwater aanwezig zal zijn. “Verder zijn alle andere diensten, zoals EHBO en beveiliging altijd al overbezet, dus daar is geen extra inzet nodig. Sinds ‘Haaksbergen” zijn de eisen voor veiligheidsplannen aanzienlijk aangescherpt. Nee, adviezen voor drankgebruik geven we niet. Dat moeten volwassen mensen zelf maar beslissen”.

Code geel

Vandaag is voor Nederland ook het Nationaal Hitteplan van kracht. Voor Winterswijk geldt code geel.

Adviezen

Voor adviezen en meer informatie over hitte en het Nationaal Hitteplan kunt u kijken op de website www.rivm.nl en op de website van de GGD Noord- en Oost Gelderland www.ggdnog.nl