philipserwinklijn

 

(door Jan Ruesink)

philipserwinklijnWINTERSWIJK – De armaturenfabriek van Philips Lighting in Winterswijk groeit weer. De productie ligt dit jaar al 20 procent hoger dan vorig jaar en de werkgelegenheid is sinds het dieptepunt van 2012 met bijna veertig gestegen naar 182 vaste en gemiddeld 60 tijdelijke banen. Ook voor volgend jaar wordt gemikt op een verdere groei. Dat meldt vestigingsdirecteur Erwin Klijn in een reportage van TV Slingeland die deze week wordt uitgezonden.

Bij Philips in Winterswijk schijnt het licht weer volop na de donkere periode van de afgelopen jaren. Vier jaar geleden moesten nog 68 van de 213 banen geschrapt worden, onder andere door de crisis in de bouw. Philips is sterk afhankelijk van de bedrijvigheid in de bouw, omdat het armaturen voor binnenverlichting maakt voor onder meer scholen, kantoren, fabrieken en magazijnen in binnen- en buitenland. Verder was het voor de armaturenfabriek toch al een hectische tijd door alle productieverschuivingen binnen het concern, de overschakeling van tl- op led-verlichting en het besluit van Philips om de lichttak af te stoten. Maar onder het nieuwe, zelfstandige Philips Lighting draait de armaturenfabriek opmerkelijk goed. Volgens vestigingsdirecteur Erwin Klijn komt dat door de opleving in de bouw en het feit dat de vestiging steeds meer maatwerk ontwikkelt en fabriceert en flexibel inspeelt op de vraag. Er is ook flink geïnvesteerd in machines die kleinere series kunnen draaien en multi-inzetbaar zijn. Het productievolume ligt dit jaar tot nog toe 20 procent hoger dan vorig jaar en de bouw trekt volgens Klijn nog steeds aan, waardoor ook voor 2017 verdere groei wordt verwacht. Enkele van  de paradepaardjes zijn de True Line, een in eigen huis ontwikkelde strakke en energiezuinige armatuur, en de Luminous Patterns, wanden van speels bewegende lichtjespatronen. Ook heeft de fabriek lichtsystemen geleverd aan prestigieuze projecten als het Rijksmuseum, de High Tech Campus in Eindhoven en ’s werelds duurzaamste kantorencomplex The Edge op de Zuidas.

 

Philips Winterswijk is vanwege de aanhoudende groei op zoek naar nieuw personeel, met name in de assemblage. Om tijdelijke krachten meer

zekerheid te bieden over het aantal uren, wil Philips ze breder inzetbaar maken zodat ze makkelijker aan het werk kunnen blijven. “Maar we zullen altijd een flexibele schil nodig blijven houden”, aldus Klijn, “want orders van klanten kunnen soms plotseling afkomen of opgeschoven worden en daar moet je snel op kunnen inspelen”.

 

 

Meer over Philips en de bijzondere producten die ze afgelopen tijd gemaakt hebben, deze week op TV Slingeland. De uitzendingen vanaf 16.00 uur worden elk uur herhaald. Digitaal: KPN kanaal 569, Telfort, Vodafone, Glashart 2027, UPC/Ziggo 36.