obskotten

obskottenWINTERSWIJK – Leerlingen van de basisscholen ’t Waliën, Kotten en Woold gaan de komende vier jaar kennis maken met de Duitse taal en cultuur. Tenminste, als de totale financiering van het Euregio-project  ‘Spreek je buurtaal’ van veertig Duitse en Nederlandse scholen in het grensgebied rond is. De gemeente Winterswijk wil het project  ondersteunen met een bijdrage van 8000 euro. Alle andere deelnemende gemeenten aan weerszijden van de grens is eenzelfde bedrag gevraagd. In totaal is 2,6 miljoen euro nodig: 1,8 miljoen Europees geld en acht ton van de gemeenten.

Het project is een vervolg op een succesvolle proef van OBS Kotten en de Von-Galenschule in Oeding. Die hebben samen buurtaal-onderwijs verzorgd door de leraren onderling uit te wisselen: Nederlandse leraren geven Nederlands op de Duitse school en

andersom. Vanaf groep 1,2 en 3 is er met ingang van het schooljaar 2014-2015 gestart met het geven van Duitse lessen. De proef werd vorig jaar nog als goed voorbeeld project geprezen door het ministerie van onderwijs.

“Als gemeente Winterswijk vinden wij het belangrijk dat inwoners de Duitse taal machtig zijn”, aldus wethouder Ilse Saris in een toelichting op het besluit van B en W het project te steunen. Winterswijk ligt niet alleen dicht bij de grens, maar is ook op het gebied van economie, wonen en toerisme nauw verweven met het Duitse achterland.