corso2015

 

corso2015WINTERSWIJK- Het bloemencorso van Winterswijk wordt dit jaar getroffen door een tekort aan dahlia’s. Door het hele land kampen veel telers met lagere opbrengsten dan op basis van het aantal gepotte knollen en stekken mocht worden verwacht, zo hebben Henk Kip en Sylvia Geerlings van de bloemencommissie de corsobouwers laten weten. Het corso trekt dit jaar op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus door Winterswijk. Er worden zo’n twee miljoen dahlia’s in verwerkt.

Knollen verrot

Met name de zeer natte maand juni en de te lage temperaturen spelen het corso dit jaar parten. De weersverwachting is op dit moment volgens de commissie redelijk goed voor de dahlia’s, maar toch worden in de corsoweek tekorten verwacht. “Vanwege het vele water in met name juni is er nogal wat schade ontstaan waardoor een deel van de knollen in de grond is verrot. Daarnaast hebben we te maken met een groeiachterstand. Knoppen zijn aanwezig, maar met de groei wil het tot nu toe nog niet echt opschieten.”

Op dit moment is niet duidelijk hoe groot het tekort zal zijn, maar “houdt echter rekening met tekorten en denk al na over mogelijke alternatieve invulling van uw wagen”, adviseert de commissie aan de bouwers.

 

De bloemencommissie heeft ‘intensief contact’ met de telersplaatsen om de tekorten zoveel mogelijk te beperken.

“Met een vroege pluk snijden we onszelf in de vingers. Als de weersverwachting uitkomt is de woensdag de meest ideale dag om te plukken om de opbrengst zo groot mogelijk te laten zijn. Ondanks dat zullen we al op de dinsdag(avond) bloemen aangeleverd krijgen voor een aantal corsobouwers.”