vondstkringloop

vondstkringloopGROENLO – Opnieuw een curieuze vondst in de winkel van Kringloopgroep Aktief in Groenlo. Nadat enige maanden geleden een zeldzame Beatles-single opdook, trof een medewerkster bij de ingebrachte spullen ditmaal een ‘kapitaal’ object aan. Het voorwerp lijkt nog het meest op een poef, maar dan gemaakt van versnipperde bankbiljetten uit het guldentijdperk: het groen van het vijfguldenbiljet, het blauw van het tientje met de ijsvogel, het rood van de vijfenentwintig gulden en af en toe wat geel/oranje van de zonnebloem. Het zijn de legendarische bankbiljetten van Oxenaar en Drupsteen. Helemaal versnipperd en onder druk geperst tot dit zware klompje. Aan het gewicht te voelen moet het minstens om vele duizenden guldens gaan.

Een mailtje naar de Nederlandsche Bank leverde de kringloopwinkel het volgende antwoord op: ‘Het is heel aannemelijk dat uw vondst afkomstig is van DNB. Afgekeurde biljetten worden door DNB in kleine stukjes verscheurd met behulp van shredders. Vervolgens worden ze samengeperst om

vervolgens conform de milieueisen te worden verbrand. Een klein deel gebruiken we voor promotiemateriaal, bijvoorbeeld in zakjes of sleutelhangers. In het verleden hebben kunstenaars nog wel eens gebruik mogen maken van dit materiaal. Op die manier kan het bij uw kringloopcentrum terecht zijn gekomen.’

Commentaar van de kringloopwinkel: “Het is dus echt geld (geweest). Tot 2032 kunnen oude biljetten nog worden ingewisseld, dus als iemand ze in elkaar weet te puzzelen…”