joannareiss

joannareissWINTERSWIJK – Schrijfster Johanna Reiss (84) houdt woensdag 22 juni een lezing in het Gerrit Komrij College over de periode dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. De bijeenkomst begint om 13.30 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Johanna Reiss werd op 4 april 1932 in Winterswijk geboren als Annie de Leeuw. Tijdens Duitse bezetting liep de joodse familie De Leeuw groot gevaar. Annie en haar oudere zus Sini zaten daarom twee jaar ondergedoken bij een familie in Usselo, een klein dorp ten westen van Enschede.

Na de oorlog emigreerde Johanna Reiss naar de Verenigde Staten, waar zij in 1972 debuteerde met The Upstairs Room. In dit boek beschrijft zij de donkere periode van haar jeugd tijdens de bezetting. Het boek werd een internationale bestseller en verscheen in tientallen landen in vertaling. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht onder de titel De schuilplaats.

Johanna Reiss woont in New York. Al tientallen jaren reist zij door de

Verenigde Staten om haar verhaal aan scholieren te vertellen. Met een zekere regelmaat doet zij dat ook hier in de regio en dan met name in Duitsland. Al jaren komt er elke twee weken een schoolbus vol met Duitse scholieren uit de grensregio naar Winterswijk om de locaties waar het verhaal van Johanna Reiss zich afspeelt met eigen ogen te zien. Drijvende kracht achter de organisaties van al die bezoeken zijn Sixtina Harris namens de Stichting Kolle Kaal en Ben Westerveld namens de Synagoge.

De lezing begint om 13.30 uur in de Theaterzaal van het Gerrit Komrij College een duurt ongeveer anderhalf uur. De toegang is gratis, maar vol is vol. Dit is één van de weinige kansen waarop u een indrukwekkend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog uit eerste hand kunt vernemen. Het gaat daarbij om mensen die vluchten en anderen die onbaatzuchtig onderdak verlenen en daarbij risico’s voor lief nemen.

 

RTV Slingeland maakt van de lezing tv-opnames.