gemeentewinterswijklogo

 

gemeentewinterswijklogoWINTERSWIJK – Wethouder Rik Gommers van Winterswijk wil samen met de regio Achterhoek en de provincie Gelderland gaan kijken of buslijn 73 op de een of andere manier gehandhaafd kan blijven. Dat zei Gommers gisteravond tegenover de gemeenteraad, die unaniem een motie van het CDA aanvaardde waarin het opheffen van de busverbinding Winterswijk-Groenlo veroordeeld wordt.

 

Gommers zei dat ook het college van B & W verbaasd was over

het voornemen tot opheffing van de lijn per december. De provincie vindt die lijn overbodig omdat reizigers ook via de trein naar Lievelde en vervolgens de bus naar Groenlo kunnen. “Maar de trein is niet vergelijkbaar met een bus, want die stopt niet onderweg. Opheffing is ook strijdig met het zo geroemde visgraatmodel, waarbij bus- en treinverbindingen op elkaar aansluiten.”

 

Gommers zei dat hij met de Regio Achterhoek en de provincie wil gaan kijken naar ‘andere oplossingen’. Hij tekende daarbij aan dat de op schooltijden drukke bus ‘soms ook wel leeg is’ en dat daarom gekeken zou kunnen worden naar een lagere frequentie buiten de spits. De wethouder zag de motie van de raad als steun om in het overleg handhaving van de lijn te bepleiten. Gommers verwierp de suggestie van VVD-raadslid Van Beek om de aanleg van de nieuwe bushalte bij het treinstation in de ijskast te zetten, zolang niet duidelijk is wat er gebeurt met lijn 73, die daar start. Gommers: “Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor de bushaltes en het zou juist  een verkeerd signaal kunnen zijn als we nu op de rem trappen”. Van Beek zei dat de gemeente met de aanleg van het nieuwe busstation wel een groot financieel risico neemt. De aanleg gaat 600.000 euro kosten, waarvan 150.000 euro door de gemeente wordt betaald. “En het zou zonde zijn als blijkt dat dat helemaal niet nodig was als de lijn toch wordt opgeheven”, aldus de VVD’er.