actiebus

actiebusWINTERSWIJK – De huishoudelijke hulpen van het in problemen geraakte TSN dreigen met acties, waaronder stakingen, in de gemeenten Winterswijk, Aalten-Dinxperlo en Oost Gelre. Vanmiddag (1 maart) toonde een groep actievoerende thuishulpen zich boos en onbegrepen na overleg met de wethouders van de drie Oost-Achterhoekse gemeenten. Die willen de hulpen niet garanderen dat zij onder dezelfde voorwaarden kunnen blijven werken als zij bij een faillissement van TSN overgaan naar de vijf bestaande aanbieders van thuishulp in de drie gemeenten.

De actievoerders, die maandag al naar de gemeentehuizen van Aalten en Winterswijk waren gekomen, zijn bang dat ze bij een bankroet van hun baas TSN opnieuw moeten solliciteren bij een andere aanbieder, dan weer onderaan de loonladder moeten beginnen, afgescheept worden met een tijdelijk contractje en misschien zelfs andere dan de vaste cllienten krijgen toegewezen. “De zorg mag geen afvoerputje worden”, zeiden ze na afloop van het mislukte overleg met de drie wethouders in het stadskantoor van Winterswijk. “Het overleg was shit. Ze blijven gewoon bij hun standpunt dat ze niets voor ons willen doen. We worden draaideurwerknemers”.

Foto: de bus waarmee de actievoerders naar het stadskantoor Winterswijk waren gekomen.

Volgens FNV-bestuurder Wim van der Hoorn gaat de groep zich nu beraden op acties. Als laatste redmiddel wordt nog gepoogd staatssecretaris Van Rijn te vragen in te grijpen. Als dat niet lukt zijn acties, waaronder stakingen niet uitgesloten. “Wij willen onze clienten niet in de steek laten, maar ze dwingen ons gewoon te gaan staken”.

De drie gemeenten blijven bij hun standpunt dat zij geen garanties kunnen afdwingen bij de overnemende thuishulp-aanbieders (Vitaal, Marga Klompé, Careaz, Zorgkompas en T-zorg). “We hebben wel gezegd dat we ons willen inspanningen de TSN-werknemers zo goed mogelijk te laten overstappen naar een overnemende werkgever”, verklaarde wethouder Jos Hoenderboom vanmiddag namens de drie betrokken wethouders. “Maar juridisch kunnen wij geen eisen stellen of de zorg nu overhevelen naar één partij die de beste voorwaarden biedt.”

Het gaat in de drie gemeenten om ongeveer 60 werknemers met 240 cliënten. “Onze eerste prioriteit is goede zorg bieden aan de mensen, secundair, maar niet minder belangrijk, is de werkgelegenheid”.

Hoenderboom zei dat de gemeenten de werknemers “het recht om te staken niet zullen ontzeggen, maar we zullen wel onze verantwoordelijkheid nemen voor de zorg aan de mensen.”