jongevos

 

jongevos

Oud-politieman Arjan Jonge Vos is benoemd tot nieuwe voorzitter van Hospicegroep De Lelie. Hij neemt daarmee het stokje over van Frits Schmidt die eind vorig jaar na elf jaar afscheid nam. Jonge Vos: “De rol van vrijwilligers gaat in de toekomst steeds belangrijker worden. Ik wil ze helpen zodat zij hun werk goed kunnen blijven doen.”

Hospicegroep De Lelie zet zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis en in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. Jonge Vos: “De hospicegroep is in de afgelopen jaren stevig neergezet en staat solide. Nu is er ruimte om verder te bouwen aan de interne organisatie en het opbouwen van een goed extern netwerk. Voor mij gaat het meer om verbinden, dan om bouwen. Ik zie het als mijn taak om de organisatie soepel te laten draaien. Onze vrijwilligers moeten de juiste opleidingen kunnen volgen en de juiste middelen hebben om de gasten in het hospice en de mensen thuis goed te kunnen verzorgen. Ook vind ik het belangrijk dat wij waardering en erkenning krijgen bij relevante instanties, zodat wij ook de financiële steun blijven houden. Daarnaast moeten we als organisatie ook actief en transparant naar buiten blijven treden. Want ondanks de financiële steun vanuit de overheid, blijven donaties en giften ook noodzakelijk om ons werk te kunnen blijven doen.”

Rol vrijwilligers

De 61-jarige geboren Drentenaar kwam na vele omzwervingen zo’n 28 jaar geleden in Winterswijk terecht. “Ik ben zes jaar korpschef van de politie in Winterswijk geweest, misschien dat mensen mij daar nog van kennen. Ondanks dat ik daarna gewerkt heb in Apeldoorn en Den Haag zijn wij wel altijd hier blijven wonen. De ontwikkelingen rond de hospicegroep heb ik altijd wel gevolgd, maar vooral via de krant. Het bestuur heeft mij gevraagd vanwege mijn bestuurlijke ervaring en mijn grote externe netwerk. Kennis van de zorg heb ik niet, maar dat is in het bestuur voldoende aanwezig. De maatschappelijke discussie over de veranderingen in de zorg, sedatie en euthanasie volg ik actief. Er komt minder geld beschikbaar in de zorg. De rol van vrijwilligers gaat in de toekomst daarom steeds belangrijker worden. Bij de hospicegroep worden vrijwilligers ingezet in een professionele omgeving. Ik wil deze vrijwilligers helpen zodat zij hun werk goed kunnen blijven doen”, aldus Arjan Jonge Vos.