lesbos benefietborrel

 

lesbos benefietborrel(door Tom Baak)

WINTERSWIJK – De Winterswijkse studente Lisa Stortelers gaat komend weekend naar het Griekse eiland Lesbos. Zij zal daar met vijf andere studenten en drie docenten van Hogeschool Saxion uit Enschede vluchtelingen gaan opvangen.

Foto: Lisa Stortelers (links) tijdens de benefietborrel. Foto: Sax.nu.

In Enschede volgt de 21-jarige Lisa Stortelers de studie Social Work. “Lesbos is de eerste plek waar veel vluchtelingen Europa binnen komen. Naast dat wij de vluchtelingen willen voorzien van eten, tenten en droge kleding, proberen wij als team ook een glimlach en hoop te geven”, vertelt Stortelers over het doel van de reis.

Afgelopen vrijdag werd er al een benefietevenement gehouden door de groep van Saxion. Lisa: “Het was verrassend en een succes. Er waren zo veel mensen! We hebben 10.000 euro opgehaald. Dat is bestemd voor de stichting ‘Because we carry’, daarvoor gaan we werken op Lesbos.” Docente Fransje Immink vult aan: “We gaan bijvoorbeeld ook draagzakken uitdelen aan moeders zodat ze hun baby’s makkelijker kunnen vervoeren. Daarnaast wordt het geld uitgegeven aan goederen die echt nodig zijn, zoals luiers.” De afgelopen weken heeft Lisa al op meerdere manieren geld opgehaald, lachend: “De cake-actie is gelukkig voorbij! Ik heb drie weken constant cakes gebakken en zondag waren de laatsten aan de beurt. Mochten mensen nog willen doneren mag dit natuurlijk altijd. Dan mogen ze contact opnemen met mij!”

Afgelopen weken was het rustig op het Griekse Lesbos. Door het slechte weer zijn er weinig vluchtelingen aangekomen op het eiland. “Ze verwachten daar dat, nu het weer beter wordt, de stroom vluchtelingen weer op gang komt”, vertelt Immink. “Dat geeft natuurlijk een dubbel gevoel. Je hoopt dat het niet zo is, want dat betekent dat de vluchtelingen zich veiliger voelen in hun eigen land. Mocht het zo zijn dat het rustig blijft dan is er genoeg ander vrijwilligerswerk op het eiland te doen.”

Lisa en haar mede-studenten zijn volgende week te volgen via SAX.nu. Lisa: “We zullen over onze belevenissen een aantal verhalen en foto’s plaatsen op de site. Na afloop zijn we van plan een expositie te organiseren over ons werk op Lesbos.”