sarisaccount

sarisaccountWINTERSWIJK – De politie Oost-Nederland is een opsporings-onderzoek begonnen naar de maker van een nep-twitteraccount over de Winterswijkse wijkagent Willem Saris. Het twitter-account ‘Wijkagent Saris’ bevat lasterlijke en beledigende taal jegens hem. Saris heeft daarom vandaag bij de politie aangifte gedaan wegens smaad en laster.

Volgens een politiewoordvoerder is de wijkagent ‘behoorlijk onthutst’ door de aantijgingen op het twitter-account, dat op zijn naam is gesteld en dat ook zijn portretfoto en een bewerkt politievignet bevat. Het account is sinds maandag in de lucht.

Volgens de woordvoerder is sprake van twee strafbare feiten: naast laster is dat ook het ongeoorloofd gebruik van (foto)materiaal van een account van een politieman en mogelijk identiteitsdiefstal. “Maar het zwaarst weegt natuurlijk de laster en dan nog wel tegen iemand met een openbare functie. Dat wordt doorgaans zwaarder aangerekend.”

De politie kan nog niet zeggen of de actie in de richting van een bepaald persoon wijst. “Maar we hebben zeker aanknopingspunten en we willen de persoon die erachter zit, gaan aanhouden.” Omdat enkele tweets op het account verwijzen naar het dvd-incident vorige week in Winterswijk, wordt niet uitgesloten dat dezelfde persoon daar achter zit. Toen werden dvd’s met beelden van aanslagen bij bewoners van de Europalaan bezorgd.

Het onderzoek wordt vooralsnog dooor de digitale experts van de politie verricht. Het account was vanmiddag, dinsdag 9 februari nog actief, maar volgens de woordvoerder wordt er alles aan gedaan om het uit de lucht te halen. “We maken dit eigenlijk nooit mee. Het is bij ons weten de eerste keer sinds drie jaar”.