achterhoek2020logo

achterhoek2020logoVARSSEVELD – Het plan voor een hypermoderne fabriek voor het buigen van metaal krijgt 2 miljoen euro subsidie van het ministerie van Economische Zaken, de Europese Unie en de provincies Gelderland/Overijssel. De Smart Bending Factory die in Varsseveld gaat verrijzen, moet voor de hele Achterhoek het paradepaardje worden van robotgestuurde metaalbewerking. Initiatiefnemers zijn het Varsseveldse bedrijf 247tailorsteel van de Winterswijkse ondernemer Carel van Sorgen en een reeks andere metaalbedrijven in de regio.

In de Smart Bending Factory, letterlijk de slimme buigfabriek, participeren metaalbedrijven uit de Achterhoek, variërend van kleine ondernemingen met specialistische kennis tot grote ondernemingen met internationale slagkracht. Klanten kunnen via internet kleinere series producten bestellen, die sneller geleverd worden, tegen een lagere prijs.

De metaalfabriek is één van de tien proeftuinen uit de landelijke Smart Industry Actieagenda. In zo’n proeftuin, ofwel Fieldlab, werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan slimme productietechnieken. Dat gebeurt door de nieuwste productiemiddelen zoals robots en sensors te combineren met software, data en internet.