wolf

wolfWINTERSWIJK-MEDDO – Voor het eerst zijn er twee wolven gezien in de buurt van Meddo tussen Winterswijk en Eibergen. Een getuige zag de twee wolven donderdagavond rond half acht in de berm lopen bij de weg naar Eibergen. Volgens agent Willem Saris, die het bericht op Twitter plaatste, gaat het vrijwel zeker om wolven. Er hebben zich namelijk sinds de waarneming meerdere getuigen gemeld, die zeiden de wolven eerder die week te hebben zien rondlopen. Maar er zijn ook twijfels over de waarneming…

“De wolven liepen achter elkaar op een drafje. De voorbijganger kon ze zelfs op anderhalve meter naderen. De waarneming is doorgestuurd naar wolven.nl, die mogelijk nader onderzoek gaan doen.”

Volgens Saris kunnen de dieren al wel weken in de omgeving zijn. Hij benadrukt dat de wolf een beschermde diersoort is en niet afgeschoten mag worden. “Als mensen de wolven weer zien kunnen ze dat bij de politie melden of bij wolveninnederland.nl. Blijf wel uit de buurt van de dieren.”

 

Twijfels

Van twee kanten rijzen er inmiddels twijfels over de waarneming. Op de Facebook-pagina van RTV Slingeland meldt Richard Lentelink dat er twee husky’s in de omgeving zijn vermist. “Het lijkt me logischer dan twee wolven eigenlijk.”

En in een reactie op de waarneming zegt woordvoerder Leo Linnartz van wolveninnederland.nl dat de bij hen aangeleverde waarneming nog onvoldoende informatie bevat om te kunnen bevestigen dat het echt om wolven gaat. “Ten eerste ontbreken nog foto’s en ten tweede kan het feit dat het er twee bij elkaar zijn, erop duiden dat het om wolfshonden gaat. Een tijdje geleden kregen we een hele reeks waarnemingen vanaf de Brunsummer Heide van een groep wolven. Toen bleek het om wolfshonden te gaan die door de eigenaar even waren losgelaten. Een uurtje later waren ze weer bij de eigenaar. Anderzijds, het gebied rond Winterswijk met veel bossen en reeën is wel geschikt voor wolven, dus dat spreekt weer in het voordeel. We hopen daarom dat getuigen foto’s naar ons opsturen zodat we de waarnemingen nader kunnen bestuderen.”

(Foto is een archieffoto)