garantiebanen1

 

garantiebanen1WINTERSWIJK – ‘Elke jongere is wel ergensgoed in, het is alleen de kunst om uit te vinden wat dat precies is. Dan lukt het meestal  wel een baan te vinden die bij ze past’. Vanuit die gedachte gaat GarantieBaan.nl uit Winterswijk (vroegtijdig) schoolverlaters uit het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en het mbo naar de arbeidsmarkt toeleiden. Met een goede begeleiding en door werkgevers het administratieve ‘gedoe’ uit handen te nemen, wil  GarantieBaan.nl komend jaar 30 tot 40 jongeren uit Winterswijk en omgeving naar een betaalde baan leiden. Zaterdagmiddag 12 december vertelt directeur Patrick Hallink daarover meer in het radio-programma Achterhoek Actueel van RTV Slingeland en AFM (voorheen Aladna).

 

GarantieBaan.nl is een onderdeel van Edunota en is al enige jaren landelijk actief. Het hoofdkantoor is gevestigd in Winterswijk. Sindsoktober dit jaar is het bureau ook in de Oost-Achterhoek actief met onder meer een eigen werkplaats waar jongeren praktijkervaring opdoen. “We hebben een meubelherstel-werkplaats in de oude LTS aan de Prins Hendrikstraat”, vertelt Hallink. “Daar repareren we meubels voor particulieren en maken we bijvoorbeeld tafels en stoelen voor restaurantketens als Brownies en Downies. Jongeren doen daar praktische vaardigheden op en leren er dingen als op tijd te komen en met collega’s om te gaan. We hebben ook een klussendienst, een winkel en via hoveniers doen onze jongeren aan tuinonderhoud. Nee, we concurreren dus niet met het reguliere bedrijfsleven, maar werken er juist mee samen.”

GarantieBaan.nl begeleidt de jongeren tijdens die trajecten, maar ook wanneer ze instromen in een reguliere baan. ‘Elke jongere is wel ergens goed in. Wij helpen ze uitzoeken: wie ben je, wat kun je en waar blink je in uit. De meesten zijn heel enthousiast en wij merken dat in het bedrijfsleven veel behoefte aan deze groep is. Bouwvakkers komen vaak niet aan opruimwerk toe, maar daar kun je deze jongeren prima  voor inzetten en andere bedrijven vallen binnenkort onder de wet om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan te nemen’. Gemiddeld krijgt eenderde van de jongeren van GarantieBaan binnen één jaar een arbeidsovereenkomst aangeboden, aldus Hallink over de ervaringen elders in het land.

 

Omdat veel bedrijven huiverig zijn en opzien tegen de administratieve rompslomp bij subsidieregelingen, willen Hallink en zijn collega’s die drempel wegnemen. ‘ Wij ontzorgen de werkgevers. We nemen de risico’s van bijvoorbeeld uitval voor ziekte voor onze rekening en zoeken voor hen de weg in subsidieland’.

 

GarantieBaan.nl heeft momenteel in Winterswijk acht jongeren onder zijn hoede, maar wil dat eind 2016 uitgebreid hebben tot 30 à 40. Ook wil het bureau een netwerk van 30 tot 40 werkgevers gaan vormen waarmee regelmatig samengewerkt gaat worden, voor bijvoorbeeld opdrachten, stages en plaatsing.

 

Meer informatie op GarantieBaan