WINTERSWIJK – Studenten uit de Achterhoek blijven vaker thuis wonen en gaan veel minder vaak ‘op kamers’ in de grote stad. Van juli tot oktober trokken dit jaar nog maar 1392 jongeren van 17-21 jaar weg uit de Achterhoek, tegen 1770 in dezelfde periode een jaar eerder. Dat zijn er ruim 21 procent minder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, waaruit naar voren komt dat in heel Nederland minder jongeren in universiteitssteden zijn gaan wonen.

Volgens het CBS heeft de daling te maken met het nieuwe financieringsstelsel, waarbij de beurs is vervangen door een lening. er zijn namelijk niet minder jongeren gaan studeren. De groep kamerbewoners daalde vanuit de Achterhoek met 21 procent sterker dan elders in het land waar gemiddeld 15 procent minder jongeren wegtrokken.

Alle universteitssteden ondervinden die daling. In Delft was de daling van het aantal nieuwkomers met 40 procent het sterkst. In Groningen was de afname in absolute zin het grootst, met 1200 minder nieuwe kamerbewoners.