Door Jan Ruesink

WINTERSWIJK – De emoties liepen af en toe flink op, maar de inloopavond over de noodopvang van vluchtelingen in Winterswijk kende maandagavond over het algemeen toch een rustig en ordelijk verloop. Enkele honderden inwoners van de gemeente maakten gebruik van de mogelijk om hun zorgen te uiten en vragen af te vuren op burgemeester, wethouders en raadsleden.

‘Veel betrokken mensen’, zo omschreef burgemeester Thijs van Beem na afloop de bijeenkomst in het gemeentekantoor. ‘Natuurlijk was er boosheid en bezorgdheid, maar we hebben er ook bewust voor gekozen om die open communicatie met de inwoners op te zoeken.’

Volgens Van Beem waren de vragen en opmerkingen te splitsen in feitelijke vragen en gevoelens. ‘Feitelijk omdat veel mensen wilden weten hoe straks de veiligheid geregeld wordt als er vluchtelingen komen, hoeveel het er zijn en hoelang en de gevoelens hadden onder meer te maken met bezorgdheid. Mensen lezen in de krant momenteel unheimische dingen over hoe het er in het buitenland aan toe gaat en worden daar terecht bezorgd over. Maar ik stel daar dan tegenover dat we in Winterswijk al vijftien jaar een azc hebben van 400 tot 500 mensen en dat er buiten enkele incidenten in het asielzoekerscentrum zelf, geen negatieve ervaringen zijn geweest. Dus kijk liever naar hoe het er hier aan toe gaat’.

Er waren volgens Van Beem niet alleen bezorgde buurtbewoners uit de buurt van de lokaties Vredense Hof, het voormalige belastingkantooor en de oude Driemark, ‘maar ook mensen die daar vrij ver vanaf wonen en eigenlijk gewoon principieel tegen vluchtelingen zijn. Daar kunnen we als gemeentebestuurders niet zo veel mee’.

Van Beem vertelde dat het Centraal Orgaan Asielzoekers dinsdag een gesprek heeft met B en W over de locaties die in beeld zijn.  ‘En misschien voegen ze zelf ook wel andere plekken toe aan dat lijstje.’

Als het tot een definitieve keuze komt voor een bepaalde locatie – Van Beem: ‘Er staat nog niets vast” – dan zal er volgens hem ‘niets zonder extra overleg met de buurt beslist worden’. 

 

Vluchtelingen naar Meddo
De groep van 32 jeugdige vluchtelingen die voor nood was opgevangen op camping De Twee Bruggen verhuist dinsdag naar het Motor Hotel in Meddo. In het kader van de crisisnoodopvang zullen zij maximaal 72 uur in het hotel verblijven, zo heeft de gemeente maandag in een schrijven aan de buurt laten weten.
 
Veel belangstelling voor de inloopavond over de noodopvang van vluchtelingen in Winterswijk
 
 
Burgemeester Van Beem (midden, met bril) in gesprek met inwoners van Winterswijk over de komst van vluchtelingen.