(door Jan Ruesink)

Winterswijk gaat snel noodopvang regelen voor 150 tot 200 vluchtelingen. Die worden naar alle waarschijnlijkheid gehuisvest in de leegstaande ouderenflat van de Vredense Hof.  Een meerderheid van de gemeenteraad sprak donderdag avond zijn steun uit voor het voorstel van wethouder Wim Aalderink om als gemeente ‘gezamenlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid’ te nemen voor de opvang.

 

Aalderink deelde de raad donderdag mee dat hij inmiddels verkennende besprekingen heeft gehad met de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, eigenaar van de Vredense Hof  ‘en die staan er heel constructief tegenover’. Het idee om het leegstaande complex voor noodopvang te bestemmen was geopperd door VVD-raadslid Frank Roerdinkholder. Hij gaf donderdag aan dat zijn plan in zijn eigen achterban ‘behoorlijk veel weerstand’ had opgeroepen. ‘Maar we moeten iets doen. Je wilt toch niet dat deze mensen op straat moeten slapen’.

De VVD kreeg daarin bijval van SP, PvdA, D66 en WB. Alleen het CDA zei bij monde van raadslid Wim Elferdink dat ‘Winterswijk met een azc van 450 mensen al genoeg doet’. Volgens Elferdink moet Winterswijk eerst afwachten wat andere Achterhoekse gemeenten gaan doen. ‘We hoeven nu niet voorop te lopen. In andere gemeenten staan ook verzorgingstehuizen leeg en echt, er slaapt heus niemand op straat’.

Alle fracties  pleitten wel voor goede communicatie met de buurt en voor extra toezicht. Ook waren er vragen over de samenstelling van de vluchtelingenpopulatie die naar Winterswijk komt en hoe lang ze zullen blijven.

Aalderink zei in zijn beantwoording veel belang te hechten aan overleg met de buurt. Volgens hem is de Vredense Hof de meest voor de hand liggende locatie, ‘maar eventueel is ook het oude belastingkantoor nog in beeld en opschaling van het bestaande azc sluit ik ook niet uit, al ligt er momenteel al een grote druk op de buurt’.

In een toelichting tegenover RTV Slingeland zei Aalderink dat het nog wel weken kan duren voor de eerste vluchteling naar de Vredense Hof komt. ‘We moeten met veel partijen overleggen en dat gaat niet in een, twee dagen’.

Vanaf vrijdag meer nieuws uit de raadsvergadering over de noodopvang in RTV Slingeland nieuws.