In een rolstoel van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden van Nederland rijden. Dit doet Christiaan Mensinga om geld op te halen voor Kosovo. De rit van vijfhonderd kilometer in negentien etappes rijdt binnenkort door Millingen aan de Rijn, ’s-Heerenberg, Bredevoort en Eibergen.
De media spreken deze maanden over Kosovo, omdat er een ware exodus op gang is gekomen. Duizenden Kosovaren zoeken hun heil in de EU vanwege betere economische omstandigheden. De economie gaat vooruit, maar nog steeds leven ontzettend veel mensen in extreme armoede. Hoewel Kosovo al vijftien jaar uit de oorlog is, zijn banen nog steeds schaars.
Christiaan kent de gevolgen van de verwoestende Kosovo-oorlog en de nasleep hiervan als geen ander. Hij bezoekt al talloze jaren gezinnen die een moeilijk bestaan leiden. Daar zitten ook vrouwen en kinderen bij die jaren na de oorlog bevestigd kregen dat hun man of vader is gevonden in een massagraf.
 
Schoolboeken, medicijnen en meel Stichting de Brug helpt deze mensen al vijftien jaar, maar is afhankelijk van mensen in Nederland die dit initiatief ondersteunen. Christiaan doet dat. Jaarlijks rolt hij honderden kilometers om geld op te halen voor deze weduwen en wezen in Kosovo. De duizenden euro's die hij jaarlijks ophaalt gaan bijvoorbeeld naar schoolkosten, medicijnen voor ouderen (zorgverzekering is niet gebruikelijk), stookkosten en meel om brood te bakken.
 
Stichting de Brug, die het opgehaalde geld beheert, is daarom heel erg blij met de actie van de rolstoeler en alle mensen die hem ondersteunen. “Christiaan stelt ons als organisatie in staat om meer mensen te helpen dan wij normaalgesproken doen. Regelmatig kloppen mensen bij ons aan de deur voor hulp voor een ziek iemand in de familie of voor hulp om de schoolbus te betalen voor hun kinderen”, legt een lokale medewerker van de stichting uit.
 
Christiaans ziekte Christiaan Mensinga is geboren met een ziekte in zijn kleine hersenen. Die regelen alles wat met zijn spieren te maken heeft: “Daardoor zijn vooral mijn heupen verkeerd gaan staan, waardoor mijn knieën naar binnen staan. Deze ziekte heet ADCA. Ook heeft dit effect op mijn motoriek en mijn spraak. Ik ben arbeidsongeschikt, maar focus op wat ik wel kan.”
 
Mensen kunnen Christiaan sponsoren tijdens zijn rit, via DeBrugKosovo.nl/christiaan. Op deze site staat meer informatie over de stichting en haar projecten.