De tweede beursvloer van de Winterswijkse Uitdaging is een succes. Er werden 35 deals gesloten tussen bedrijven en organisaties. Alles gaat met gesloten beurzen, maar uitgedrukt in geld zijn deze matches ruim € 35.000 waard. “Dat is een fantastisch resultaat”, zegt Frans Mul, voorzitter van de Winterswijkse Uitdaging.

Door Mary Wijnveen

Spreekstalmeester op de beursvloer in Theater De Storm is Casper Pikkemaat, oftewel pastoor Pikkemaat van parochie Sint Ludger in Lichtenvoorde. Eén telefoontje van beurscoördinator Inge klein Gunnewiek was genoeg om hem over de streep te trekken. “Ik heb eerst heel hard gelachen”, vertelt Casper. “Maar daarna direct toegezegd. Gelukkig maar, want dit is toch wel heel erg leuk om te doen. En weer eens wat anders dan een preek houden!”

‘Prachtig initiatief’

Wethouder Wim Aalderink opent de beursvloer om 16.00 uur, alhoewel dat eigenlijk niet meer nodig is: men is al volop in gesprek. “Matches die al gemaakt zijn, worden niet afgekeurd hoor”, zegt hij lachend. En verder houdt hij het kort. “Ik ben erg enthousiast over dit initiatief. De beursvloer is een prachtige manier om mensen die wat voor een ander willen doen, bij elkaar te brengen. Ik hou jullie daarom niet langer op; succes!”

Vriendencafé

Wat opvalt op de beursvloer is dat diverse organisaties en zzp’ers de krachten hebben gebundeld in hun vraagaanbod. Zoals Estinea, Humanitas en Siza. Voor hun gezamenlijke project Vriendencafé hebben zij een match gesloten met de Sociale Dienst Oost Achterhoek, om het café te ‘bemannen’.  Marianne de Veer van Humanitas: “Het Vriendencafé in het Wijkcentrum Mondriaan is een initiatief om kwetsbare mensen een plaats te bieden waar zij in een beschermde omgeving anderen kunnen ontmoeten, en hun sociale vaardigheden kunnen vergroten.” Erica Schuin van de Sociale Dienst vult aan: “En wij hebben cliënten die graag in het café aan de slag willen om werkervaring op te doen. Mooi toch!”

Kopieermachine

Arjan Bentsink van Excelsior staat er tevreden bij. De vereniging is op zoek naar een kopieermachine, en die biedt DLA ICT tot zijn verrassing aan. Ronny ten Have van DLA: “Blijkbaar is niet bij iedereen bekend dat wij niet alleen softwareleverancier en systeembeheerder zijn, maar ook kopieermachines leveren. Dus ook voor ons is dit een nuttige en leerzame middag.”

Kegelen in de kerk

Vlak voor sluitingstijd probeert Gerrit Hendriksen van de Winterswijkse Kegelbond nog een match te maken met pastoor Pikkemaat. “Kegelen in de kerk, dat zou toch een prachtig evenement zijn?”, zegt Gerrit. De pastoor is iets minder enthousiast: “Ik weet niet of mijn achterban daar blij van wordt”, zegt hij lachend. Evengoed worden er visitekaartjes uitgewisseld. Tegen 17.30 uur wordt de beursvloer gesloten. Coördinator Inge klein Gunnewiek en Frans Mul staan te glunderen. “Het was mooi om te zien hoe mensen met een stralend gezicht naar de pastoor liepen om op de gong te slaan, om zo de match te bekrachtigen”, zegt Frans. “Wij kijken met een goed gevoel terug.”

Meer matches

De 35 matches is niet de eindstand; er zit nog het een en ander in de pijplijn, vertelt Inge. Een overzicht van alle deals die gesloten zijn, komt op de website te staan: www.winterswijkseuitdaging.nl.

 

 

Foto: Tanja Bouwhuis