Ja of nee? Het is een vraag die we wel honderd keer per dag beantwoorden. Sporten, uit eten gaan, een dagje vrij? Er is ook een ja-of-nee-vraag waar je wat langer bij stilstaat: orgaandonor, ja of nee? Voor Florinda Siep (20) uit Oosterbeek was het antwoord essentieel. Dankzij een donornier heeft ze haar leven terug.

In Gelderland zijn momenteel ruim 715.000 van de 1.655.500 inwoners boven de 15 jaar geregistreerd. Hiervan zegt 60% ‘ja’. Met de Donorweek in aantocht, roept ze Gelderland en de rest van Nederland op om zich ook te registreren.

“Super voel ik me nu, vier en een half jaar na mijn niertransplantatie. Dat is natuurlijk ontzettend fijn voor mij, maar ook voor mijn tweelingzus Madelon. Ik heb al vanaf mijn geboorte last van nierfalen. Madelon is kerngezond, maar we waren onafscheidelijk, dus leefde ze bijna net zoals ik. Ze hield zich aan hetzelfde dieet, dingen die ik niet mocht doen deed zij ook niet en ze ging mee als ik naar de dialyse moest. Toen ik als klein meisje te zwak was om wat te doen, zei Madelon dat ik haar nier wel mocht hebben, dan konden we weer samen spelen. Je kunt leven met één nier, maar de artsen vonden het geen goed idee.

Ze wachten liever tot een vrouw een gezin heeft gesticht, zodat haar lichaam het niet zwaarder krijgt dan nodig. Gelukkig kan ik nu dankzij een overleden donor alles weer, maar mocht de nier worden afgestoten, dan staat het aanbod van mijn zus nog steeds. Dan krijg ik er een van haar.”