Nu de woningmarkt weer aantrekt, zit ook het aantal verhuizingen in de lift. Veel Gelderlanders zijn echter niet zo happig op de komst van nieuwe buren en doen weinig moeite om ze te leren kennen. Ruim 38% van de Gelderlanders vindt dat de nieuwe buur zelf het initiatief moet nemen om zich te introduceren. 10% wil helemaal geen contact en blijft het liefst anoniem. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink onder 900 respondenten. Toch is er ook goed nieuws. 28% van de Gelderlanders trekt wel de stoute schoenen aan en nodigt de nieuwe buur uit voor een kopje koffie. 

Mensen die naar Noord-Brabant verhuizen hebben geluk. Grote kans dat zij door hun buren worden uitgenodigd voor een bakje troost. Ruim 40% van de Brabanders vraagt hun nieuwe buren op de koffie. In Overijssel pakken ze het anders aan. Maar liefst 20% van de Overijsselaren organiseert een welkomstfeest voor de nieuwe buur. Landelijk ligt dit percentage op 6%. In Flevoland heeft men het minst behoefte aan contact met de buren. Een kwart van de Flevolanders blijft het liefst anoniem.

Om nieuwe buren een handje te helpen bij hun kennismaking met de buurt, heeft Buurtlink een speciale verhuispagina ontwikkeld. Op www.buurtlink.nl/nieuwindebuurt zijn gratis posters en deurhangers te downloaden. Op deze manier kunnen nieuwe buren op een originele en makkelijke manier kennis maken met de buurt. Zo kun je buren uitnodigen voor een kopje koffie, laten weten dat je nieuw bent of iets over jezelf vertellen. Stichting Buurtlink hoopt dat mensen zich met behulp van deze middelen snel thuis zullen voelen in hun nieuwe buurt.

Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen. Ook kunnen buurtgenoten via het platform inspiratie opdoen voor activiteiten in hun buurt. De stichting hoopt hiermee de leefbaarheid in Nederlandse buurten te verbeteren en dat mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving. Buurtlink.nl is voor en van iedere buurt in Nederland, en heeft sinds de oprichting al 300.000 leden. Meer informatie over Buurtlink is te vinden op www.buurtlink.nl.